Gondolom, ez önöknek sem újdonság – mondja Ljudmila Ulickaja, világhírű írónő, aki Putyin rendszeréről nyilatkozik a Vasárnapi Hírek munkatársának, Kövesdi Péternek.

 
Ljudmilla Ulickaja - Fotó: Draskovics Ádám

Ljudmilla Ulickaja egyike a legjelentősebb kortárs orosz íróknak. Sokak szerint ő a ma élő legnagyobb. Amikor erről kérdezik, általában nevet: nem érdeklik a címek, a rangok. Egyetlen dolog foglalkoztatja: arról írni, amiről akar, és ez legtöbbször a kisember és a hatalom viszonya. Nem vállal politikai szerepet, de keményen bírálja Vlagyimir Putyint és rendszerét. Amikor Oroszországról beszél, az olyan, mintha rólunk szólna. Hallhatóan nem fél, pedig lenne rá oka. Legújabb és eddigi legterjedelmesebb könyvének, a Jákob lajtorjájának budapesti bemutatóján beszélgettünk.


Ulickaja az interjúban a hatalom és egyén viszonyáról is beszél:
„Elég öreg vagyok már, sokféle hatalmat túléltem. Csak zárójelben: egyet sem, amelyik kicsit is tetszett volna. De ezzel nem vagyok egyedül. Nyugati barátaim is hasonlóról panaszkodnak. De ez természetes. Számomra inkább azok az emberek furcsák, akik szeretik a hatalmat.”


„A jó hatalmat az különbözteti meg a rossztól, hogy a jó több levegőt ad a polgárainak, több teret, hogy kibontakoztassák képességeiket, beteljesítsék vágyaikat. A jó hatalom elég gyenge ahhoz, hogy hagyja a polgárait szabadon élni. A hatalom és az emberek harcában én mindig az egyén oldalán állok. De ez nem jelenti azt, hogy ne tisztelném a törvényeket. Éppen ez a legnagyobb konfliktusom a mai orosz állammal; hogy a vezetőik pont azokat a törvényeket nem tartják be, amelyeket ők hoztak. Gondolom, ez önöknek sem újdonság.”„A legegyszerűbb érveléssel lehet leginkább hülyíteni” - címmel a teljes interjú az október 29-én megjelemt Vasárnapi Hírekben olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a következő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!