"Széles körű társadalmi jelenségként tapasztalható egyfajta „alternatív” történelemszemlélet. Mert nagyon nehéz megemészteni – a tudósoknak is! –, hogy amiként a forrásainknak, úgy a megismerhetőségnek is vannak határai. Amin nem lehet túllépni. Illetve mégis, de az már a fantázia birodalma. Lehet legendákat gyártani, csak ne keverjük össze azokat a történelemtudománnyal. Komjáthy István Mondák könyve című kötete a nemzettudat szempontjából is fontos, remekül megírt magyar őstörténet, amit imádtam gyerekkoromban olvasgatni, de a tudományos történeti kutatáshoz nincs köze" - mondja a friss VH-ban megjelent interjúban Sudár Balázs történész munkatársunknak, Rácz I. Péternek.

 
Sudár Balázs történész - Fotó: Lakos Gábor

A magyar őstörténet mindig is ki volt téve a politika érdeklődésének - Magyarokról, hunokról, 1100 évvel ezelőtti „migránsokról” Sudár Balázs történészt, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetőjét kérdeztük.

Sudár Balázs (Budapest, 1972) történész, turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézet Kora Újkori Témacsoportjának tudományos főmunkatársa, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetője. Tavaly augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A Magyar Történelmi Íjász Társaság tagja. Kobzon, laftán és baglamán (lantszerű pengetőhangszereken) játszik és énekel, korábban a Musica Historica, ma a Canlar zenekarban.

Magyar őstörténet címmel indult könyvsorozat a Helikon Kiadó és az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportja gondozásában 2014 őszén, Sudár Balázs történész és Petkes Zsolt régész szerkesztésében: A honfoglalók viselete (2014), Magyarok a honfoglalás korában (2015), Honfoglalók fegyverben (2015). Az ősszel megjelenő 4. kötet a honfoglalás és megtelepedés témakörét tárgyalja. A kötetekhez „bevezetésül” érdemes elolvasni a Rubicon című történelmi magazin Sudár Balázs szerkesztette 2016. júliusi, Honfoglalók című számát.


"Fantáziabirodalom határán" - a teljes interjú a július 30-i, friss VH-ban jelent meg.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!