MÁRCIUS 15. - A mi sajtónk, a mi nemzetünk, a mi ünnepünk - Összeállítás a friss Vasárnapi Hírekben

 
VH, 2017. március 11.

Lapunk 5. oldalán legnagyobb nemzeti ünnepünknek szenteltük "Szerkesztőségi vélemény" rovatunk vezércikkét.
A publicisztika címe:" Festett lánc, fojtó hurok"


Idézet álláspontunkból:
"...aki az embert felszabadítja, az országot teszi szabaddá. Csak a szabad ember nem regulázható, nem fenyíthető, a szabad ország nem alázható kevesek hűbérbirtokává. Nem csoda, hogy a hatalom inkább idegen láncokat „vetít” (osztrák helyett most uniósat), mert amíg a nép virtuális láncokat tépdes, nem kapkod a nyakán szoruló hazugságból és kiábrándultságból szőtt fojtóhurok után."
A vezércikk a március 11-én megjelent  friss VH-ban olvasható teljes terjedelmében.


Március 15-i összeállításunkban közzétesszük Hargitai Miklós "Kinek a sajtószabadsága?" című írását is. A szerző ez év elejétől laptársunk, a Népszava vezető munkatársa, a Vasárnapi Híreknek is rendszeres szerzője. Tavaly őszi gyalázatos megszüntetéséig a Népszabadság munkatársa volt, kiváló újságíró, aki az "illiberálisok" eljárása ellen megindult küzdelemben is az élre állt. Nemrég a MÚOSZ elnökének választották.

Idézet Hargitai Miklós "Kinek a sajtószabadsága?" című írásából, amely teljes terjedelmében a VH március 11.i számában olvasható, Tettamanti Béla művészi illusztrációjával:
"Nem az a kulcs, hogy szabad-e nagyjából a közlés, hanem sokkal inkább az, hogy a néző/hallgató/ olvasó az elsődleges tájékozódási csatornákat használva hozzájut-e a megalapozott politikai véleményformáláshoz szükséges információkhoz (nem elméleti kategóriákat használunk: valahogy így definiálja a sajtószabadságot mint védendő értéket az alkotmány is). Azaz, hogy a magyar valóság felől közelítsünk, megkapja-e a napi döntéseihez és a négy-öt évenkénti választásaihoz szükséges tényeket egy olyan médiarendszerben, ahol a közmédia kormány(párt) média is egyben, a második legnagyobb hírportál és a második legnagyobb hírtévé kormánypárti, ahol kereskedelmi tévéportfóliója lehet egy kormánytagnak, ahol a megyei lapok kétharmada a miniszterelnök családjának üzleti partneréé, ahol a helyi sajtó a helyi hatalom szócsöve – lehet-e ilyen körülmények között szabad tájékozódásról, a média révén érvényesülő társadalmi kontrollról beszélni?"


A friss Vasárnapi Hírek március 15-i összeállításában. Micsoda világ! rovatunkban olvashatja ismeretterjeszztő cikkünket is ""Ez aztán a kokárda!" címmel a kokárda hagyományáról, 48-as történetéről, a kokárdaviselés szigorú előírásairól.A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!