A magyar babafenéken felizzó piros pöttyről merengő egykori nemzetgazdasági miniszterből mára unortodox oligarcha lett – miközben sorjáznak a botrányok (hitelezés, képvásárlás, ingatlanvétel) a jegybank körül. Matolcsy György nem a klasszikus pénzvisszaosztó, közbeszerzésekből hízó gazdasági mamut – befolyását jegybankelnöki pozíciójának és családi hátterének köszönheti. Az MNB függetlenségét a mindenkori kormánytól az Alaptörvény is garantálja, a jegybankot legfeljebb kétharmados parlamenti többséggel lehet megszorítani – azaz egy esetleges választási vereség esetén remek finanszírozóhely lehet. Ráadásul törvényesen hozhatja jó pénzügyi helyzetbe a klientúrát.

 
 

Az MNB mára kialakította hitelezési gyakorlatát – a növekedési hitelprogram segítségével mintegy 1500 milliárd forintot pumpált ki mintegy 24 ezer kis- és középvállalkozásnak (természetesen piaci pénzintézeteken keresztül). Ez a rutin a jövőben is működik – már csak azért is, mert egyes tervek szerint az MNB közvetlenül is beszállna a gazdaság finanszírozásába. Illetve egy másik forgatókönyv szerint a magyar bankokat favorizálná hitelkihelyezési programjaiban. Ezzel párhuzamosan erősödik Matolcsy György szerepe: Orbán Viktor egyik gazdasági főtanácsadójává lépett elő, legalábbis a politikai színtéren – egyes vélemények szerint ő nyomulhat be abba az űrbe, ami Simicska Lajos meggyengülése miatt keletkezett. Már csak azért is, mert megvan (a rokonságának) a saját gazdasági súlya: unokatestvére az egyik legnagyobb magyar bank (NHB Növekedési Hitelbank) tulajdonosa, így a család önerejéből is megtámogathat Orbán Viktor szívének kedves programokat. Ráadásul Matolcsy kezében van egy csodafegyver is, nevezetesen az új forint, pontosabban az, hogy a bankjegyeket egy-két éven belül lecserélik. Márpedig forrásaink szerint ez komoly fejtörést okoz számos olyan hatalom közeli embernek, aki az utóbbi időben halmozott fel vagyont – ugyanis sokan készpénzben tárolják „megtakarításaikat”, ezt pedig nem lehet simán beváltani bármelyik pénzintézetnél (a pénzmosás elleni szabályok alapján már egy milliós nagyságrend összeget is jelenteni kell). Azaz sokan szorulhatnak rá a jegybank „pénzcserélési” diszkréciójára.

900 000 forintot
keres átlagosan egy jegybanki munkatárs, miután az elnök megemelte a fizetéseket.Jó a politikai-üzleti társasága a jegybankelnöknek:
Habony Árpáddal és Rogán Antal frakcióvezetővel, illetve Andy Vajna film- és kaszinóoligarchával alkot egy kört.

 

Simicska visszavág
Visszaüt a Közgép és bíróságon támadja meg a Közbeszerzési Hivatal azon döntését, ami 3 évre eltiltja Simicska Lajos „zászlóscégét” a közbeszerzéseken való részvételről. Ha a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság valóban jogsértőnek találja az eltiltást, akkor a Közgép akár már ebben a hónapban pályázhat újabb állami pénzekre. Emlékeztetőül: a gönyűi kikötőfejlesztésre kiírt pályázaton induló Közgépet hamis adatközlés miatt zárták ki, miután valótlanul adta meg egy uszály adatait. Simicskáék készek akár európai fórumokon is harcolni igazukért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!