A Magyar Nemzeti Bankkal kötött együttműködés mentheti meg a már évek óta feldarabolással, megszűnéssel fenyegetett Budapesti Corvinus Egyetemet. Az egyezségnek ára van: maga Matolcsy György is oktathat a katedrán. Nem minden felsőoktatási intézmény járt ilyen „jól”, a Nyugat-magyarországi Egyetemet szinte biztosan több részre szabdalják.

 
Matolcsy György - Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Mint azt már hónapok óta sejteni lehetett, egyetemeket, főiskolákat szabdal fel, karokat szüntet meg a felsőoktatási kormányzat. A csütörtökön megjelent Figyelő információi szerint megszűnhet a Nyugat-magyarországi Egyetem, egyes karai önállóan működhetnek tovább, lesznek, amelyek más intézményhez kerülnek. Így az ország nyugati felének felsőoktatási struktúrája jelentősen átalakul majd a következő években, a felsőoktatási államtitkár úgy nyilatkozott: a 2016–17-es tanévben már az új struktúra működik majd. Az átalakítások az intézmények negyedét érintik, újra önállósodhat például a 2000-ben a Szent István Egyetem alá sorolt Állatorvostudományi Egyetem, amely sikeresen működik, jórészt a külföldi hallgatóknak köszönhetően. Több vidéki főiskolát is összevonhatnak, a Szolnoki Főiskolát egyesíthetik a Kecskeméti Főiskolával, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola pedig az egri Eszterházy Károly Főiskolával olvadhat össze.

Bizonyos szempontból megmenekül a már sokszor a feldarabolással fenyegetett Budapesti Corvinus Egyetem, de nem minden áldozat nélkül. Az egyetem ugyan is együttműködési megállapodást kötött a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bankkal, akik önálló jegybanki tanszéket hoznak létre a Közgazdaság-tudományi Karon. Állítólag 50-60 MNB-s alkalmazott is taníthat a tanszéken, köztük maga Matolcsy is.

A Corvinusra vonatkozó, most bejelentett változtatások egyike sem előzmény nélküli. Amikor a nyár elején ismét felröppent a budai campus Corvinustól való elszakításának ötlete, az egyetem vezetése delegációt küldött az Emmibe, ahol közölték velük: túlélőtervet kell készíteniük. Ezen mintegy két hónapig dolgozott az egyetem, és a július 13-i szenátusi ülésen a tervet el is fogadta a vezetés. Ennek értelmében a budai karokról nem mondana le teljesen a Corvinus, csupán valamiféle együttműködést kötnének a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel, és közösen működtetnének egyes képzéseket. Bár végső döntés csak augusztus végére várható, ezt a forgatókönyvet sugallta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár is a Figyelőnek adott interjújában.

A Corvinus másik nagy problémája a Közgazdaság-tudományi Kar helyzete, ami pénzügyileg nagyon rosszul áll, egyre kevesebb hallgatója van, és a mesterszakjai közül már csupán egy tekinthető életképesnek belső források szerint. „Olyan mélypontra jutottunk, amiből egyedül nem lehet kimászni. A politikának pedig jól jön, hogy ide is beteheti a lábát” – mondja a forrásunk, aki szerint a jegybankkal kötött együttműködés néhány évre kihúzza a csávából a kart. A „Matolcsy-tanszék” létrehozása különösebb ellenállást nem vált ki az egyetemen belül:  sem, mert az oktatók az elmúlt években alkalmazkodtak az új irányhoz. A korábbi oktatói körből már sokan távoztak, akik pedig maradtak, hozzászoktak ahhoz, hogy a döntések „fönt” születnek. „Ez már nem ugyanaz a Corvinus, mint néhány évvel ezelőtt. Valószínűleg az oktatásnak alkalmazkodnia kell a kormányzat gazdasági szemléletéhez, de ez nem okoz majd különösebb feszültséget a többség körében” – teszi hozzá forrásunk.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!