"Az Országos Széchényi Könyvtárban július 12-ig megtekinthető kiállítás hiánypótló, mert a fotóalbumokban és -sorozatokban aránytalanul keveset szerepelnek a nők, ha nem a szépség a téma, vagy hogy kik állnak a sikeres férfiak mögött, míg a nők saját teljesítményét alig méltatják. "

Tóth Krisztina írónő a hálószobájában, Jakabos Zsuzsa úszónő a medencében, Pogány Judit az Örkény Színház öltözőjében, Gryllus Dorka pizsamában állt modellt. Harcsa Veronika csillogó szemmel, Schell Judit ábrándos tekintettel, Péterfy Bori kacagva néz a kamerába – ilyenek ma a Nők Magyarországon, Fábián Évi fotográfus lencséjén keresztül. Fábián Évi tíz évvel ezelőtt azért kezdett nőket fotózni, hogy megmutassa, milyen az igazi arcuk, ellentétben a magazinok címlapjára készült, megszépített és beállított képekkel. Portréalanyai lényét próbálta megragadni és megörökíteni, nem „a mázat, ami rajtuk van”. Az első, 2004-ben könyv formájában is megjelent Nők Magyarországon portrésorozat 88 kivételes nőalakjából többen (Polcz Alaine, Szabó Magda, Albert Györgyi) már nincsenek köztünk. A második, 44 fekete-fehér portréból álló sorozatban újfent sikeres és értékteremtő magyar nők – sportolók, művészek, tudósok, politikusok, és az első magyar női rabbi – szerepelnek, otthonos környezetükben, hétköznapi viseletben, retusálás nélkül, úgy, ahogy eddig talán csak a közeli családtagjaik látták őket.

Bár mindenki maga dönthette el, milyen ruhában, sminkben vagy enélkül fotózzák, utómunkát senki sem kapott, senkiről nincsenek eltüntetve a szarkalábak, sem lesatírozva a „pluszkilók”. Néhányan nehezen nyíltak meg, a többség azonban kifejezetten örült a nem szokványos felkérésnek.

Az Országos Széchényi Könyvtárban július 12-ig megtekinthető kiállítás hiánypótló, mert a fotóalbumokban és -sorozatokban aránytalanul keveset szerepelnek a nők, ha nem a szépség a téma, vagy hogy kik állnak a sikeres férfiak mögött, míg a nők saját teljesítményét alig méltatják. Kevésbé közismert, de megismerésre érdemes nőket is látunk a tárlaton, úgymint Kelemen Katalin, a Szim Salom zsidó vallási közösség rabbija, Csepelyi Adrienn (lapunk korábbi munkatársa), az első női futball-szakkommentátor, Sándor Szandra (Nanushka) divattervező vagy Sárai Rita, a kerekes székes Gördülő Tánccsoport megalapítója.

Politikától és beskatulyázástól mentesen egymás mellé kerülhetett Tétényi Éva esztergomi polgármester, Geréb Ágnes szülésznő, Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke vagy Al Ghaoui Hesna, az MTVA riporterének portréja is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!