Szovjetek helyett Hitlerrel támad Lázár. – Szintet lépett a kormányzati gyűlöletkampány: egy diktatúrától kölcsönzött hasonlattal próbálja lejáratni az EU meghatározó politikusait, miközben hazugságra kényszeríti a magyar országgyűlést.

 
VH, 2017. december 16.

És – jelen állás szerint – a hatalom mindezt teheti, mert európai anyapártja falaz neki. Angela Merkel kancellárt és Martin Schultzot, a német Szociáldemokrata Párt elnökét Hitler maradványaként aposztrofálta az Aksam napilap – a diktatúrát építő Erdogan elnök pártja. Mindez nyáron történt, öt hónap alatt a diktatúra szóhasználata Magyarországra is beszivárgott. Idehaza Lázár János hitlerezett egyet – a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: Magyarország utoljára Hitlertől kapott olyan ultimátumot, mint Schultztól.


Még védi a Fideszt a Néppárt

A szociáldemokrata politikus arról értekezett, hogy 2025-re létre kell hozni az „Európai Egyesült Államokat, aki pedig nem osztja a szolidaritás elvét – mint ahogy Magyarország teszi a menekültügyben –, annak semmi keresnivalója egy ilyen formációban. Magyarán: aki nem fogad el bizonyos elveket, az ne társuljon. Ezt Lázár hitleri ultimátumként azonosította, azaz egyenlőségjelet tett egy önkéntes döntésre azzal, hogy a náci rezsim sok százezer magyart küldött a halálba.

Ez a demagóg hasonlat világosan mutatja, hogy mivel eddig nem hozott pluszszavazókat a sorosozás, a kormány felpörgeti a démonizálást. (Korábban a szovjet Moszkvával azonosították Brüsszelt, de ez kevésnek bizonyult.) És ennek eszközévé alázta a magyar Országgyűlést is. Aminek többsége elfogadott egy olyan határozatot, miszerint a kormány védje meg az országot a Soros-tervet végrehajtó Brüsszeltől. Ez pedig azt jelenti, hogy – mivel a Soros-terv nincs – a Fidesz és a Jobbik képviselői tudatosan hazudtak. Így a parlament elvesztette kontroll funkcióját, és a hatalom propagandájának eszközévé/felületévé silányult.

Miközben az EU érdemben nem tesz semmit.

Nem vitás, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) jelentést készít a magyar jogállamiság helyzetéről, és az EP ez alapján dönti el, hogy elindítsa-e a 7-es cikkely szerinti eljárást (aminek a vége az is lehet, hogy felfüggesztik egy tagállam szavazati jogát). A jelentést Judith Sargentini készíti – a holland képviselőnő az úgynevezett Zöld-frakció tagja. Csakhogy a legnagyobb képviselőcsoport, a Néppárt érdemben védi Orbánékat (például Sargentini szeretett volna a bizottsággal Magyarországon tájékozódni, ám ezt a bizottság néppárti tagjai megakadályozták).

Az adhat némi reményt, hogy a „vizsgálóbizottság” döntését nagyban befolyásolja, milyen információkhoz jut hozzá első kézből. Ebben kíván segítséget nyújtani Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője közösségi kampányt indít „Mit ártott neked” címmel (és Orbán Viktor képével). Ennek során azoknak az embereknek – legyen szó nélkülöző közmunkásról, megfélemlített közigazgatási dolgozóról vagy éppen idejekorán nyugdíjba küldött bíróról – a véleményét, tapasztalatait szeretné összegyűjteni, akiket megtiport az Orbán-rezsim. A magyar jogállamiság valós helyzetét kirajzoló történeteket pedig Ujhelyi – aki egyben a Radikális Európai Demokraták mozgalmának vezetője – Sargentini rendelkezésére bocsátja.

(A jelentést várhatóan jövő márciusban tárgyalja majd a LIBE-bizottság, szavazásra a jövő évi választások előtt nem kerül, az EP várhatóan szeptemberben dönt róla.)
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!