Van, aki szerint a kormány őszinte kíváncsisággal költ el újabb több milliárd forintot arra, hogy megtudja, amit egy pár millió forintos közvélemény-kutatásból is megtudhatna: az emberek szeretik a családtámogatásokat, és nem szeretik a „kötelező migránsokat”. Mások szerint a kormány csinosítgatja a profi adatbázisát a legújabb nemzeti konzultációval.

 

A nemzeti konzultációnak nevezett drága mulatság ezúttal a családtámogatások témakörében tudakolja nyolcmillió magyar választópolgár véleményét. „Európa az üres bölcsők kontinense, nincs elég gyermek. Hiába a jelentős népvándorlás Európa felé, Magyarország a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni, mi a magyar gyermekekben látjuk a jövőt” – bizonyította Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy a migráció említése nélkül magyar kormányzati szereplő képtelen magyar mondatot alkotni. Az álkérdőívek postázását megkezdték, a héten már százezrek kézhez kaphatták az ingyenesen visszaküldhető dokumentumot.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az irányított kérdésekre, „igenre vagy nem”-re egyszerűsített válaszlehetőségek teljesen alkalmatlanok a polgárok véleményének felmérésére. A módszertani problémák mellett azért is álságos a konzultáció, mert ebben az esetben is van olyan a kérdések között, amiről már döntött a kormány. A nemzeti konzultációk valójában kampányeszközök: mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a kormány kedvenc témáit, a bevándorlást és „Brüsszel”-t vették elsőként sorra, írja a TASZ.

A szervezet szerint a kérdések alapján a kormány a családok, a gyermekvállalás támogatását kizárólag anyagi támogatással képzeli el, pedig ebből önmagában egyáltalán nem következik több gyermek születése. A kérdések alapján a szegények megint nem érdeklik a kormányt. A TASZ szerint az irányított álkérdésekben bővelkedő konzultáció kiemelkedő eleme ez a kérdés: Egyetért-e Ön azzal az alapértékkel, miszerint a gyermekeknek joguk van anyához és apához?

FOTÓ: MKKP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!