Az egyre szaporodó orvosi újítások magyarországi átvételét a pénzhiány mellett leginkább a szakmai féltékenység gátolja. Kövesdi Péter és Rácz I. Péter a magyar egészségügyi innovációk esélyeiről készített összeállítást, amely az augusztus elsején megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.

 
Műtét - illusztráció

"Különös, de tény: a Magyarországon még megmaradt orvosok szaktudása és az általuk alkalmazott
gyógyító technikák és technológiák egyáltalán nincsenek lemaradásban a világ nyugati felétől. Miközben
a kórházak várólistái egyre nyúlnak, mint a rétestészta, és a betegeknek sokszor nemcsak a vécépapírt
és törülközőt, hanem a gyógyszereket is maguknak kell behordaniuk a legatyásodott gyógyítóintézményekbe,
nemegyszer hazai klinikák részvételével indul útjára egy-egy gyógyászati innováció, kezelési
terápia. Az általunk megkérdezett orvosok állítják: ha egy magyar ember kap infarktust, ugyanolyan
szintű kezelésre számíthat, mint osztrák betegtársa, és idehaza bárki számára elérhetők a legfejlettebb
rákgyógyászati technikák is. Hamarosan az első tüdőtranszplantációt is elvégzi egy magyar orvoscsoport.
A szinte naponta újabb és újabb felfedezéseket, áttöréseket produkáló nemzetközi orvosi kutatások
hazai – azért nem teljesen zökkenőmentes – alkalmazását, elterjedését vizsgálva nem is a finanszírozás,
hanem leginkább a presztízsféltés látszik a legfőbb gátnak"
- írják a szerzők tapasztalataikról.

A cikkben leírják egy fiatal, ambíciózus, onkológiai esetekre szakosodott nőgyógyász esetét, aki ausztriai tapasztalatainak átvételéit ajánlotta főnökének a betegek gyorsabb gyógyulása érdekében. Az osztályvezető főorvos válasza az volt: "amíg ő itt a főorvos, addig minden marad a régiben."

Megerősítette ezt a tapasztalatot Lang György, a bécsi Klinische Abteilung für Thoraxchirurgie professzora, egyben a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának vezetője. Ő tüdőtranszplantációval kapcsolatos tudását próbálta hazahozni, de falakba ütközött.
Nemcsak a vezetői támogatás hiányzott, de a környezetétől is különös reakciók érkeztek. "Amikor még 2001-ben elvégeztük az első hazai donortüdő kiemelését, még nem voltunk teljes jogú tagjai az Eurotransplantnak, vagyis csak magunkra számíthattunk. Jóakaratú kollégák azonnal feljelentettek, hogy tiltott műtétet végzek” – emlékszik vissza." 
Mivel bővíetni akarta tudását, folytatni akarta munkáját, évekre Bécsbe kellett visszaköltöznie.
A hazai helyzet a legutóbbi években változott.  Hazahívták, vezető pozícióban irányítja a tüdőtranszplantáció meghonosítását. „A dolog ugyan most sem egyszerű, de sokkal nagyobb támogatást kapunk" - mondja.

Munkatársainknak nyilatkozott dr. Merkely Béla kardiológusprofesszor is. Ő ültette be Magyarországon az első speciális, a szívelégtelenség kezelésére alkalmas háromelektrodás pacemakert az általa vezetett Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.
A professzor elmondja, hol tart ma a magyarországi szívgyógyászat, mi az, amit bármelyik beteg a jelenlegi színvonalon megkaphat, hogyan viszonyul ez a nemzetközi színvonalhoz, és miért lehetséges, hogy az elmúlt évek élettartamnövekedése (plusz 6 év !) jórészt a szív- és érgyógyászat fejlődésének köszönhető.

Lang professzor, akit a magyar egézségügy feudális viszonyai kényszerítettek évekre vissza Ausztriába, elmondja munkatársainknak, hogy Magyarországon még ma sem egyszerű bevezetni egy új eljárást. A kórházak vezetői gyakran pénzhiányra vagy az eddig használt szakmai protokollra hivatkoznak, de inkább csak saját pozíciójukat féltik. A bécsi tapasztalatok alapján a profeszor példákkal érzékelteti, hogy tőlünk alig hatvan kilométerre egészen más szemléletmód érvényesül.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Kövesdi Péter és Rácz I. Péter "Lehet, hogy mégis túléljük?" című összeállítását az augusztus elsején megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!