A magyar-osztrák határon, Nickelsdorfnál szptember 11-én - Fotó: Leonhard Foeger, Reuters

Káoszról és dugókról szól ez a hétvége is a nyugati határon. Pénteken a menekültek nagy tömege miatt lezárták a nickelsdorfi határátkelőt mindkét irányban. Az osztrák hatóságok egyelőre nem közölték, mikor nyílik meg ismét az átkelő. A Der Standard című német lap tudósítása szerint péntek hajnalban nyolc óra leforgása alatt csaknem hatezer menekült érkezett Nickelsdorfhoz, ahol előtte csütörtökön nyolcezren keltek át.

- Magyarország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust a menekültválság kezelése érdekében – jelentette be pénteken Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője. Ha az EU rábólint, matracok, takarók, fűtőberendezések vásárlásához kaphat a kormány segítséget.

- Szerbia rekordot döntött a héten: csütörtökön egyetlen nap alatt 5540 menekültet regisztráltak. Ezzel 130 ezerre nőtt azok száma, akik közel-keleti vagy afrikai országokból érkeztek. Vučić szerb kormányfő egy interjúban azt mondta, hogy további nehézségekre számít szeptember 15-től, amikor Magyarországon szigorúbbá válik a határvédelem. Mint mondta, Szerbia nem emel falakat határain, hanem vállalja a felelősség ráeső részét. A tél kezdetéig több ideiglenes befogadóközpontot is felállítanak, ahol a migránsok meghúzhatják magukat a hideg és a csapadék elől. Emellett toleranciára és megértésre kérte a Szerbiában élőket.

- Simicskó István frissen kinevezett honvédelmi miniszter a TV2 péntek reggeli műsorában bejelentette, hogy már 3800 katona van a déli határ közelében, akik egyelőre csak a kerítésépítésben vesznek részt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás; „élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés”.

- A bécsi Kurier közzétette az ENSZ menekültügyi szervezetének legfrissebb statisztikáját. E szerint jelenleg 42 ezer ember tart nyugatra a balkáni menekültútvonalon, és október végéig nem várható változás ebben a trendben. Az UNHCR szerint a most érkezők 85 százaléka Szíriából, Irakból és Afganisztánból jön. A szervezet cáfolja a magyar kormányfő kijelentéseit, aki szerint az érkezők többsége „gazdasági bevándorló”. A menekültügyi szervezet adatai szerint 85 százalékuk üldöztetés és háború elől menekül.

(KP)

Az EU 4 milliós támogatásának negyedét, 1 millió eurót ajánl fel a Demján-csoport a menekült gyermekek körülményeinek javítására. Mint írják, a közelmúltban kialakult súlyos menekültügyi probléma megoldása a 21. századi Európa talán legnagyobb humanitárius kihívása. „Felhívással fordulok minden magyar és külföldön élő, a szolidaritás eszmeiségét magáénak valló magánszemélyhez, vállalkozóhoz és intézményhez, hogy csatlakozzanak ahhoz a pénzügyi alaphoz, amelyet a 4 millió euró európai uniós támogatás 25%-nak megfelelő, 1 millió euró befizetésével a Demján Alapítvány hozott létre a GRÁNIT Bank elkülönített számláján” – szól Demján Sándor felhívása.
Sz. K.

 

Kemény videót töltött fel YouTube-csatornájára Alexander Spritzendorfer osztrák zöldpárti politikus, melyet állítólag a röszkei ételosztásról készítettek. A felvételen látszik, ahogy a tolongó menekülteknek az egészségügyi maszkos rendőrök dobálják az ételt. Olyan az egész, mintha az állatkertben a vadállatokat etetnék – kommentálták a felvételt a közösségi oldalakon. Az ORFK tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

 

A migrációt is a Századvég kutatja Migrációkutató Intézet néven alapít kutatóközpontot a Fidesz közeli Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium. Közleményük szerint az intézet célja a „migráció jelenségének összetett szempontrendszer szerinti kutatása, valamint a migrációs mozgások európai és magyar következményeinek feltérképezése”. Az intézet főigazgatója a Századvég kutatási igazgatója, Orbán Balázs lesz, aki a jelenlegi feladatai mellett látja el a posztot. Az intézet most kezdi meg saját kutatói bázisának összeállítását, amelyben állítólag helyet kapnak különböző tudományterületek képviselői mellett a kibocsátó régiók és a fogadó országok szakértői is.

 

 Több helyen módosították a „tömeges bevándorlás” kezelésére született salátajavaslatot – egy héttel az előterjesztése után. A módosítások nagy része jövő kedden, szeptember 15-én életbe lép. Az utolsó pillanatban úgy döntöttek, annak érdekében, hogy felgyorsítsák az ügymenetet, a fiatalkorú menekültekre sem fog más szabály vonatkozni, mint a felnőttekre. Alapesetben róluk környezettanulmányt kell készítetni, és ha nincs törvényes képviselőjük, gyámot kellene kirendelni melléjük. Ráadásul a papírok nélkül érkezőkről nem könnyű eldönteni, hogy elmúltak-e 18 évesek, így a törvényalkotók inkább megspórolják maguknak ezt a fáradságot, és úgy határoztak: a határzárral kapcsolatos ügyekben a fiatalkorúak elleni büntetőeljárás speciális szabályai „nem alkalmazhatóak”. A büntetőeljárási törvény két másik fontos rendelkezését sem kell alkalmazni a migránsok ügyeiben: nem kell lefordítani nekik sem a vádiratot, sem az ítéletet. Ez a rendelkezés azonban uniós jogot sérthet. Eközben a szegedi bíróságon az a hír terjed, hogy mivel napokon belül el fogják árasztani őket az ügyek, konténerekben, statáriális bíróságokon kell majd ítéleteket hozniuk a menekültek ügyében. Az Országos Bírósági Hivatal egyelőre nem erősítette meg ezeket az értesüléseket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!