"Ön maradna ilyen országban?" címmel összeállítást készítettünk a Vasárnapi Hírekben. Lapunk három kérdéssel toldja meg a közvéleményt a menekültek ellen hangoló kormányzati kampány részeként szervezett "nemzeti konzultációt".

 
Ön maradna ilyen országban? - Kiegészítettük nemzeti konzultációs kérdéseket

Az alábbi kérdésekre várjuk a válaszokat:
• Maradna egy olyan országban, ahol ketrecbe zárják,
mert kritizálni meri a kormányt?
• Lenne kedve napi 19 órát dolgozni 900 forintért?
• Szívesen látná valamelyik nőrokonát egy
dzsihádista ágyasaként?

Augusztus elsején megjelent lapunkban, térképpel, adatokkal kiegészített összeállításunkban bemutatjuk azokat az országokat, ahonnan a legtöbben érkeznek hozzánk.

Fokozódik a menekültválság

Csak ebben az évben 95 ezer ember kért menedéket Magyarországon a legfrissebb statisztikák szerint. Majdnem a felük Afganisztánból és Szíriából érkezett, de jelentős az iraki és pakisztáni menekültek száma is. Ők a háború és a terrorizmus elől menekülnek. Egyre többen jönnek a modernkori rabszolgaság fellegvárából, Bangladesből és egy kőkemény diktatúrából, Eritreából is.

Pénteken Tarlós István budapesti főpolgármester bejelentette, az elkövetkező hetekben intézkedési terv készül a menekültek miatti áldatlan állapotok megoldására.

A TASZ mindeközben feljelentést tesz gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt, miután a napokban egy Facebook-felhasználó felhívást tett közzé, melyben „parktisztítás” címszó alatt a menekültek elleni agresszióra buzdít.

Van, aki az őrületben is igyekszik rendet vágni: a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület érzékenyítő programjai a civileket és a szakembereket is felkészítik arra, hogyan legyenek emberségesebbek a hazánkba érkező külföldiekkel.

A Calais-ben kialakult áldatlan állapotokról a friss Vasárnapi Hírek 2. oldalán írunk, a magyarországi menekülthullámmal
foglalkozó cikkeink augusztus elsején megjelent friss lapszámunk 15–17. oldalán olvashatók.

Két véglet: "Menjetek haza" - "kinek lenne szíve ahhoz, hogy hagyja őket megfagyni?"

Diószegi Horváth Nórának a  Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkatársai mutatták be, hogy milyen módon próbálják oszlatni az ide érkezőkkel és menekülésük okaival kapcsolatos sötétséget.

Munkatársunk jó és rossz példákat is idéz a magyar átlagemberek reakcióival kapcsolatban.

Egy fővárosi jelenet:
"Egy csoport fiatal ücsörög a lépcsőn. „Büdös bevándorlók, menjetek haza!” – motyogja a mellettük álló cekkeres néni. Egy idős, szakállas úr fordul felé, fémkeretes szemüvegét tanárbácsisan megigazítja, majd nyugodt hangú előadásba fog. „Kezdjük azzal, hogy ők nem bevándorlók, hanem menekültek. Hazamenni azért nem tudnak, mert ahonnan jöttek, ott háború van. És ha tehetnék, akkor elmennének innen, mert, ahogy ön is biztosan látja, itt nem annyira jó nekik” – mutat körbe a Nyugati pályaudvar előtti koszos területen. Megigazítja a szemüvegét, és visszaolvad a tömegbe, mintha mi sem történt volna. A néni cicceg egy kicsit, majd magában motyogva odébbviszi a cekkert."

Továbbá egy rendőr gesztusa az év eeji koszovói menekülthulám idején a déli határon készült riportunkból:
"Ásotthalom februárban, mínusz tíz fok. A rendőr odamutat a szolgálati autójára, amelyben több kisgyerek és néhány asszony ül, egyikük karján néhány hónapos kisbaba: „Szabály szerint nem ülhetnének be, de kinek lenne szíve ahhoz, hogy hagyja őket megfagyni?”"

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Összeállításunk cikkei, "Menedék Angliában sincs", "Érzékenységi gyorstalpaló", és "Ön maradna ilyen országban?" címmel az augusztus elsején megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatók.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!