A baljós előjelek ellenére közös zárónyilatkozatot fogadtak el az uniós országok vezetői a migráció kérdéséről brüsszeli csúcstalálkozójukon. A megállapodás értelmében ezután szigorúbban ellenőrzik, hova mennek a menedékkérők az EU-n belül, és úgy tűnik, a kötelező kvóta is lekerült a napirendről. A megegyezést mindenki a saját győzelmének tekinti, de még nem világos, mit jelent majd a gyakorlatban.

 

Nem sokon múlt. Giuseppe Conte olasz kormányfő csütörtökön úgy érkezett Brüsszelbe, hogy minden megállapodást blokkolni fog mindaddig, amíg az olasz érdekeket nem veszi figyelembe az unió. Olaszország az utóbbi hónapokban az afrikai migráció első védvonalába került, és az olaszok megunták, hogy egyedül kell megbirkózniuk a folyamatosan érkező menekülthajókkal. Conte az európai szolidaritás világos és gyakorlati megnyilvánulását várta a többi tagállamtól. „Olaszországnak nem szavakra, hanem tettekre van szüksége” – mondta. Kemény viták után, tizenkét órával később már így fogalmazott: „többé nem vagyunk egyedül”.

A végül elfogadott 10 oldalas dokumentum harmada foglalkozik a migrációval, a többi pedig az egyéb témákkal (biztonság, védelem, kereskedelem). A lényeges kérdések körül azonban még mindig sűrű a homály. Az elfogadott szöveg szerint az Európai Unió területén ellenőrzött menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezekben feldolgoznák a szárazföldön, tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmét.

Az Európai Tanács felkéri az Európai Unió Tanácsát és az Európai Bizottságot, hogy az unión kívüli érintett országokkal, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) szorosan együttműködve mihamarabb vizsgálja meg az ilyen feladatokat ellátó regionális központok létrehozásának tervét, az érintett országok területén. A  zárónyilatkozat arról is rendelkezik, hogy a tagállamok a nemzetközi jog betartása mellett a saját területükön létrehozott ellenőrzött központokban önkéntes alapon elhelyezhetik a menekülteket. Itt gyorsan megállapíthatják, hogy ki illegális bevándorló, akit vissza kell küldeni származási országába, és ki jogosult nemzetközi védelemre.

Angela Merkel német kancellár jó jelnek nevezte, hogy az uniós tagországok vezetőinek sikerült megegyezniük a közös migrációs zárónyilatkozat szövegében, bár elismerte, hogy mély megosztottság maradt a tagállamok között. „Egyértelmű, hogy mindenki köteles betartani a szabályokat, és az, hogy egyetlen menedékkérő sem választhatja ki azt az uniós országot, ahol menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani” – mondta Merkel, aki szerint továbbra is fontos, hogy szolidárisak legyenek a befogadó országokkal. Emmanuel Macron francia elnök szerint a zárónyilatkozatban tükröződik a francia álláspont, amely a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, a felelősséget és az európai szolidaritást hangsúlyozza. Sebastian Kurz osztrák kancellár pozitív lépésnek nevezte, hogy a hangsúly a külső határok védelmére helyeződött.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára péntek hajnalban kitett üzenetében közölte: a Visegrádi Négyek nagy győzelmet arattak az uniós csúcstalálkozón, Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország. Orbán szerint fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat, de ezt a javaslatot sikerült visszaverni, és „a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!