Munkatársunk, Nagy B. György körképe a minimálbér-emelés után: "Csak az éhség marad" címmel a friss VH-ban.
Részlet a cikkből:

 
VH, 2017. február 4.


"Nem csoda, hogy a munkáltatók próbálják kijátszani az új szabályokat.
A legegyszerűbb technika, hogy a jövőben részmunkaidőben (4-6 óra) jelentik be alkalmazottaikat, így nem kell felpumpálni a fizetésüket, miközben ugyanazt a munkát várják el a dolgozóktól.
Egy másik trükk a dolgozó munkakörének átminősítése – hiszen a garantált bérminimumot akkor kell kicsengetni, ha az állás betöltéséhez szükséges egyfajta szakképzettség. Így például a vendéglátásban pincéreket konyhai kisegítőként tüntetnek fel papíron, vagy épp a bolti eladókat „mezei árufeltöltőként” foglalkoztatják. Márpedig garantált bérminimum csak szakképzett munkaerőnek jár, az „átminősítetteknek” be kell érniük a minimálbérrel.
A harmadik bérkerülő megoldás pedig az, hogy sok forráshiányos önkormányzati és állami intézmény kirúgja embereit, és közmunkásként foglalkoztatja őket.

Kommandó és állástalanság - Hogy elejét vegye a trükközésnek, a kormány bérkommandókat vet be, akik rajtaütésszerűen ellenőrzik, emeli-e tisztességgel a bért a munkáltató.
A multik valahogy kiizzadják a többletköltséget, ám a mintegy 3 millió alkalmazott 70 százalékának kenyeret adó kis- és középvállalkozások aligha. Ha egyáltalán nincs pardon, akkor a cégek mintegy tíz százalékát lökheti csődbe a kötelező béremelés. Azaz szélsőséges esetben akár 200 ezer állás is veszélybe kerülhet – és még akkor is egy „nagyobb város lakossága” maradhat munkahely nélkül, ha az összes, jelenleg üres (mintegy 72 ezer) álláshelyet betöltik.
Ott pedig, ahol nem fenyeget elbocsátás, a bérfeszültség köszönt be, hiszen a kispénzek kigyúrása miatt nem marad keret a többi bér emelésére."

A teljes cikk "Csak az éhség marad" címmel a február 4-e óta kapható friss Vasárnapi Hírekben található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!