"Háromnegyedes többség" címmel foglalta össze a nemzeti ünnepre meghirdetett fővárosi demonstráció előzményeit Szabó Kata: "Minden eddiginél nagyobb tüntetésre készülnek a pedagógusok és az őket támogatók március 15- én. Az oktatás helyzetével elégedetlen kockás inges menet az Andrássy út Hősök tere felőli végétől indul délután 3 órakor, és a Kossuth térre tart(...) A miskolci hermanos tiltakozásból kinőtt Tanítanék Mozgalom által szervezett demonstrációhoz már több mint 50 szervezet és szakszervezet csatlakozott, de a lista napról napra bővül."

(...)
"A Publicus Intézet Vasárnapi Hírek számára készített kutatása már egy hónappal ezelőtt megmutatta, hogy a társadalom háromnegyede, 76 százalék a tiltakozó pedagógusok mellett áll, és ami ennél is meglepőbb: a Fidesz szavazóinak 65 százaléka is egyetért velük" - emlékeztet munkatársunk, cikkében részletesen ismertetve a kutatás megállapításait.
Kockás ingesek a téren - Sztrájk jöhet a keddi oktatási demonstráció után


Mit kíván a magyar tanár?
A 12 pontba foglalt követelések részletei a március 15-ére várható kockárdás tüntetés előtt.


Ónody-Molnár Dóra és Szabó Kata részletes összefoglalóját is megtalálja a március 12-én megjelent friss VH-ban a pedagógusok tiltakozó mozgalmának 12 pontjáról. Egyenként elemzik a 12 pontot, a követelések hátterét, a mára kialakult helyzetet.

Mit kíván a magyar tanár.
1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!
2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!
3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!
4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!
5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!
6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!
7. A pedagógus-életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!
8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg alétszámstopot!
9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!
10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!
11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!
12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!


Március 15-éhez, a magyar oktatási rendszer teljes átalakításának követeléséhez kapcsolódik friss lapszámunkban Szüdi János "Civil a pályán" című írása is.
"A hatalom nyeregben van. Nyeregben van, hiszen látja, ellenfelei megosztottak. Ellenfelei egyet akarnak, de százféleképpen. Nem veszik észre, a hatalom nem tárgyal velük. Aki tárgyalni akar, annak tudnia kell, hol a helye. Míg a lengyeleket megváltotta egy villanyszerelő, aki megmutatta: a szolidaritásnál nincs nagyobb erő, addig Magyarországon az ilyen elnevezésű mozgalom befuccsolt. Ma még az is kérdéses, jön-e valaki, aki világosságot gyújt a fejekben. Ma még az is kérdéses, rájönnek-e az oktatással elégedetlenkedők, nem az a fontos, ki tud nagyobbakat, hangosabban szólni. Nem dicsőséget, győzelmet kellene aratni. Ennek felismerése lesz az igazi civil kurázsi" - írja Szüdi János a friss VH-bn.

Munkatársunk, Kertész Anna Pléh Csaba akadémikussal készített interjút, és feltette a kérdést:
" Káros vagy üdvös bevonni a gyerekeket az oktatási rendszer elleni tiltakozásokba?"

Március 15-i összeállításunkhoz kapcsolódik Sándor Iván Kossuth-díjas íróval készített interjúnk is. Erről bővebben itt írtunk.


Lapunk március 15-e előtt kiváló írók, költők írásait is kérte a nemzeti ünnep alkalmából.
Ajánlónk a "Mit kíván a magyar nemzet?" című összeállításunkból:Kemény István: Márciusi tesztkérdés
"...március tizenötödikén három dolgot ünneplünk egyszerre: a korszerűséget, a magyarságot és azt, hogy mi ezekben az öröm. Ha én hozzátehetnék egy pontot a hajdani 12-höz, ez lenne: És valaki tanítson meg minket ünnepelni!"


Péterfy Gergely: Szibarita váz
"Kártékony dilettánsok kezében van az ország, ezért lassanként minden, professzionalitást igénylő rendszer összeomlik."
(...)
"A nyugati kultúra a nevelés eszményén alapul. Milyen egyszerű, és milyen igaz kis mondat. És mégis milyen esendő, milyen ingatag. Mint egy megrontott gyerek. Nem tud kiállni magáért, nem tud védekezni, megadja magát az erőszaknak. Hacsak nem akadnak olyanok, akik megvédik a kínzóitól. Ennek a mondatnak minden egyes szavát beszennyezte az az intellektuális és morális perverzió, amely ma hazánkban állami ideológiává terebélyesedett."


Szabó T. Anna:
Tizenkét szabad légzőgyakorlat

Lackfi János:
Mit kíván a magyar nemzet?


Grecsó Krisztián: Kik a márciusi ifjak?
"Minek rendőr? Jöjjön a rendőr, megmondom én neki is az igazat, mi vagyunk itt az igazi március ifjak! Vagy nem?” Baljós csönd lett, mindenki Tamásra nézett. Ő megfogta a hajtókáján a kokárdát. Hátha jobb lesz. Nem lett."

 

Mit kíván a magyar nemzet? - Mit kíván a magyar tanár? - A március 12-én megjelent Vasárnapi Hírek összeállításait friss apszámunkban olvashatja.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!