Havonta ülésező, teljes munkaidőben foglalkoztatott elnök vezette gazdasági kormány felállítását szorgalmazza François Hollande francia államfő. Az elnök tervei teljesen ellentétesek a jó gazdasági helyzetben lévő európai országok gondolkodásával, Németországgal szemben pedig akár nyílt hadüzenetként is felfoghatjuk ezen elképzeléseket.

 

Németország és más uniós tagállamok nemigen hajlandóak több, adófizetők által finanszírozott szanálásba belemenni a gazdaságilag gyengébb lábakon álló EU-s országok kisegítéséért. Hollande szerint a kormány feladata az eurózóna országai adórendszerének harmonizációja, valamint a közös kötvények kibocsátása lenne, melynek eredményeképp adósságközösséget hozhatnának létre. Németország szerint azonban az adósságközösség létrehozására a jelenlegi alkotmány nem ad módot, az efféle terveket csak az európai alapszerződés megváltoztatásával lehetne megvalósítani. Hollande szerint Európa a pénzügyi válságon ugyan már túl van, ám a megszorítások előidézte recesszió időszaka még mindig tart. „Ha a dolgok így haladnak tovább, Európa tovább hanyatlik, sőt a világ térképéről is eltűnhet” – mondta a francia államfő.

François Hollande terveiről szerdán az Európai Bizottság teljes testületével való találkozása után tartott sajtótájékoztatón beszélt. 1997 óta először fordul elő ilyen találkozó, az esemény ráadásul igencsak rossz hangulatban telt, hiszen a bizottság aznap tette közzé gazdasági adatait: Franciaország ismét recesszióba süllyedt, a bizottság pedig hiteles kilábalási programot, a költségvetési hiány három százalék alá szorítását várja el Hollande-tól. Az elnök az utóbbi időben a legnépszerűtlenebb francia államfők közé került, ráadásul saját politikai tábora is egyre türelmetlenebb vele szemben.

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellárt a minap arról kérdezték, lovasságot kell-e küldeni Magyarország ellen vagy sem, úgy fogalmazott: „A németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!