Mindjárt vége az adóbevallási időszaknak: szerdáig lehet elküldeni a nyomtatványokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A kötelezettség egyben lehetőség is, hiszen társadalmi célokat segíthetünk – adónk 1+1 százalékát civil szervezeteknek és egyházaknak ajánlhatjuk fel.

Ha nem töltjük ki az „EGYSZA” lapot, a pénz a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, és civilek pályázhatnak rá. Az állami kuratórium működése önmagában is jelentős összegeket emészt fel, és egyáltalán nem biztos, hogy a jelentkezőknek végül megítélik e támogatást. 2014-ben a maximálisan felajánlott összeg feléről rendelkeztek az adózok, így az állam végül 11 milliárdról döntött – helyettük.

Lapunk arra kéri önöket, hogy döntsenek adójuk 1+1 százalékáról! Hogy megkönnyítsük a választást, május 16-án megjelent lapszámunk oldalain egy-egy civil szervezetet ajánlottunk a figyelmükbe. Alább egybegyűjtöttük ajánlatainkat.

Esélyt az emberi jogoknak
Szexuális erőszaknak és kínzásnak vannak kitéve a Líbiában veszteglő migránsok és menekültek. Az emberkereskedők kizsákmányolják őket, és rendszerint hagyják, hogy fegyveres csoportok tovább zaklassák őket vallási hovatartozásuk miatt – csak néhány kiragadott gondolat az Amnesty International legfrissebb tényfeltáró jelentéséből. Ha fontosnak tartja az emberi jogok védelmét, támogassa adója 1 százalékával az Amnesty International Magyarország munkáját.
Adószámuk: 19015985-1-42.

 

Befogadó segítség.
Nagy szükség van a munkájukra most, amikor a menekültekre sokan, köztük vezető politikusok bűnözőként tekintenek Magyarországon. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület a Magyarországra bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével foglalkozik. Az egyesület a bevándorlók és a szakemberek támogatása mellett felvilágosító és érzékenyítő tevékenységet végez, melynek célja, hogy a többségi társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá váljon a hazánkba érkező külföldiek iránt.
Adószámuk: 18072165-1-42.

 

Azonnali segítség
Az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a hátrányos helyzetű gyermekeket és családjaikat. Azonnali, majd hosszú távú segítséget nyújtanak a bántalmazott vagy mélyszegénységben élő gyermekeknek, megoldást keresnek helyzetük könnyebbé tételére.
Adószámuk: 18287204-1-43.

 

Meg lehet előzni
Kevés olyan csoport van, amely a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Pedig itt dől el minden. A Drogprevenciós Munkacsoport legfőbb célja az addiktológiai problémák teljes ívének kezelése a primer prevenciótól az ártalomcsökkentésig.
Adószámuk: 18310548-1-02

 

FÜGÉ-t mutatva.
Szeretem a jó színházat. Az ostobán ideologikus és pusztán giccsesen szórakoztató színjátszást elutasítom. A független színházak kivéreztetése ugyanakkor állandóan napirenden van. A budai Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház, ahol 19 alkotó- és vizuális művészeti csoport, 24 előadó-művészeti egyesület és társulat, valamint 8 egyéb civil szervezet talált otthonra, az egyik legjobb dolog az elmúlt években a (művészeti) függetlenség terén. Személyi jövedelemadóm 1%-val ezért támogatom az intézményt működtető Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesületet (FÜGE).
Adószámuk: 18498507-2-07.
RIP

 

Tanács és érdekképviselet
A lisztérzékenység Magyarországon a lakosság közel 2 százalékát érinti, sokakat közülük még nem diagnosztizáltak, mivel annyiféle tünetet produkálnak, hogy akár évekig is keringhetnek az egészségügyben. A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületét néhány lelkes szülő és szakorvos alapította 1990-ben. 1999 óta közhasznú, országos társadalmi szervezetként működnek. Céljuk többek között a lisztérzékenyek érdekeinek védelme, képviselete a hivatalos szerveknél; termékinformációk gyűjtése és közreadása; táplálkozási és életviteli tanácsadás.
Adószám: 18000005-1-41

 

Van egy csapat a futóversenyeken, akik mindig ott kékellenek: vagy a sportoló tömegben, vagy a szurkolók között. Csakhogy ők nem önmagukért vannak jelen.
A Suhanj! Alapítvány célja, hogy a sérült, fogyatékkal élőket vonja be, bővítse az ő sportolási lehetőségeiket. Segítik őket a nagyobb sporteseményeken, figyelemkeltő kampányokat szerveznek, vagy éppen a szükséges eszközöket szerzik be.
Adószámuk: 18139493-1-43.

 

Kutyákat a látássérülteknek
80 ezer látássérült ember él Magyarországon, de közülük csak alig több mint 100 főnek van vakvezető kutyája, mert az ebek speciális képzése 2 millió forintba kerül. Ha az állam 200-300 milliót áldozna a vakvezető kutyák oktatására, a várólista megszűnne. De míg a kormány más célokat tart fontosabbnak, ránk, civilekre marad a feladat, hogy segítsük, akik képesek segíteni a látássérülteknek. Például úgy, hogy adónk 1 százalékával a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolát támogatjuk.
Adószámuk: 18449149-1-05.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!