Tudják, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk, mégsem képesek a magyarok félretenni az idős éveikre. Az emberek nagy részének egyáltalán nincs megtakarítása, pedig az átlagbérek növekednek.

 
Illusztráció - Draskovics Ádám

Hiába látják úgy a bankok, hogy nőnek a magyarok megtakarításai, a többségnek semmi félretett pénze nincsen. Ezek szerint azok tudnak többet megtakarítani, akik egyébként is jobb anyagi helyzetben vannak, az emberek nagy része nem tud spórolni, vagyis nő a vagyonkoncentráció – derül ki az az OTP öngondoskodási index kutatás megállapításaiból. Mindez annak ellenére van így, hogy a bérek növekednek – a társadalom több mint 80 százaléka még mindig az átlagbér alatt keres.

Az emberek nagy részének nem megy a hosszú távú takarékoskodás, és ez abból is jól látszik, hogy az életbiztosítások népszerűsége jelentősen csökken, az egyetlen megtakarítási forma, ami felívelőben van, a lakástakarék.

Emellett reneszánszát éli a gépkocsinyeremény-betétkönyv is, ami ugyan nem kamatozik, viszont egyszerűen és gyorsan lehet a pénzhez jutni, ha a tulajdonos megszorul. A kutatás arra a szomorú tényezőre is rámutat, hogy a magyaroknak a legalapvetőbb pénzügyi-matematikai értelmezések is gondot okoznak. Arra a kérdésre például, hogy „Lekötne-e 300 ezer forintot 2 évre 2 százalékos kamat mellett?”, a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka válaszolt igennel, holott a jelenlegi helyzetben ez egy kifejezetten kedvező ajánlatnak számít.

Mégis, nagyon sokan tartják otthon a pénzüket: 32 százalék egyáltalán nem rakja a megtakarításait bankba, mert fontos neki, hogy szükség esetén kéznél legyen a pénz.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az emberek háromnegyede úgy gondolja: az állam feladata az időskori nyugdíj biztosítása, viszont közel ugyanennyien gondolják, hogy a juttatás nem lesz elég ahhoz, hogy megéljenek. Ennek ellenére csupán 17 százalék vállalja, hogy havonta félretesz bizonyos összeget 71 éves koráig, hogy saját erőből legyen képes kiegészíteni az ellátást idős korában. Vagyis nagyon sokan vannak, akik bár tudják, hogy nem lesznek képesek megélni a nyugdíjukból, mégis képtelenek félretenni, így több mint negyedük úgy számol: dolgoznia kell idős korában is.


56%
A kutatásban megkérdezettek ekkora része gondolja úgy, hogy a magán-egészségügyi ellátás költsége megfizethetetlen, az állami egészségügyi intézményekkel 45 százalék elégedett.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!