Az interjú a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint érteni kell a kormányfő szavait.

 
Németh Zsolt (Fidesz) - Fotó: Lakos Gábor

Németh Zsolt szociológus-közgazdász, 1987 és 1990 között az MTA tudományos ösztöndíjasa a Magyarságkutató Intézetben. Ott van a Fidesz alapításánál, a párt meghatározó „külpolitikusa”. 1998 és 2002 között a Külügyminisztérium politikai államtitkára, majd a második Orbán-kormány alatt a tárca parlamenti államtitkára. Jelenleg az Országgyűlés külügyi bizottságát vezeti.

"Azt gondolom, sokan félreértették, amikor Orbán Viktor mondatait úgy értelmezték, hogy a magyar miniszterelnök nem bír a vérével, és most Amerikának is meg akarja mondani, ki legyen az elnök. Ez egy súlyos szereptévesztés lett volna, de a miniszterelnök semmi ilyet nem csinált, sőt világossá tette, hogy nem akar beleszólni az amerikai politikába. Nem ő állt be Trump mögé, ahogy ez számos nyugat-európai sajtóorgánumban megjelent, épp ellenkezőleg."

A friss interjú szövege mellett lapunkban a fideszes politikus korábbi kijelentéseiből is szemléztünk:
"Az orosz olajvezeték előnyben részesítése pedig mélységesen ellentétes az unió érdekeivel és megpecsételi Magyarország egyoldalú függését Oroszországtól. A kormányfő nyilatkozatával ráadásul Magyarországot orosz ügynökként állítja be a tagországok előtt."
(Németh Zsolt a Déli Áramlatról; 2007)


"A hagyományos diaszpóraközösségek és az új migránsközösségek helyzete eltérő. Az utóbbi években új migránsközösségek jelentek meg: vélhetően 3–500 ezerre tehető azoknak a magyaroknak a száma, akik külföldön találtak állást."
(Németh Zsolt az Állami és civil kapcsolattartás a diaszpórával című nemzetközi konferencián; 2013)


"Feltételezések, vádak fogalmazódnak meg kölcsönösen. Amerikai részről például az, hogy Magyarország kiemelt partnere Oroszország lenne. Ugyanakkor az Amerikáról szóló hazai retorika vészesen kezd emlékeztetni a putyini retorikára. Gondolok azokra a kijelentésekre, miszerint Amerika legfőbb törekvése az, hogy megossza Európát és Oroszországot."
(Németh Zsolt a magyar–amerikai viszonyról; 2014)


"Visegrád szitokszó lett nyugati liberális körökben, de Kelet-Európában is van egy előítélet a hanyatló Nyugattal szemben. Megerősödtek a sztereotípiák, ahogy magyarul mondjuk, süketek párbeszéde folyik."
(Németh Zsolt és Matthew Bryza amerikai külpolitikai szakértő pódiumbeszélgetése; 2016)

Interjú Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével. A teljes szöveg a friss VH-ban jelent meg, „Trump állt be Orbán mögé” címmel. Németh Zsolt álláspontja szerint: A Visegrádi Négyek együtt rajzolnak közös európai jövőképet, és lehetnek olyan együttműködések, amikből hazánk kimarad - Nem jogi szempontok miatt fontos a népszavazás, hanem politikai ereje miatt.


A további részletek a friss VH-ban.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!