Nénik, bácsik csatasorban - Diktatúrára cserélné a demokráciát az egyetemisták és a főiskolások mintegy ötöde, ha úgy alakul. Szerencsére a fiatalok szóradikálisok, politikai aktivitásuk csekély – dicső elődök elpuhult ivadékai ők.
Nagymamáik és nagypapáik okkal keményebbek, testüket vetik harcba, ha úgy érzik, értékeiket fenyegetik. Ez történt a Kossuth téren is, amikor a miniszterelnök beszédét kifütyülőket idősek próbálták – ököllel, lábbal – „helyre tenni”.

 
Nénik, bácsik csatasorban


Kívülről nézve úgy tűnik: a nyugdíjasok „monopolizálták” a politikai aktivitást, hiszen immár nemcsak a szocialisták és a DK rendezvényeit tartják életben, hanem a Fidesz megmozdulásainak is ők adják a gerincét. Ám a látszat csal: ugyanis nem az idősek ejtették rabul a politikát, hanem fordítva. A hatalom függőségbe taszította a nyugdíjasokat, hiszen csak tőle függ, megkapják-e járandóságukat, illetve az is, milyen feltételekkel használhatják az egészségügyi ellátórendszert.

Így az idősek egy része minden, a rendszer ellen irányuló támadást a saját világa elleni támadásnak tekint – és azt foggal-körömmel védi.


Cikkünk az elemzéssel a friss Vasárnapi Hírek 16. oldalán olvasható:
Az önállóság és az állami függés bunyózott a Kossuth téren október 23-án
- Európában alig van idős ember, aki ennyire rá lenne szorulva a kormányra
- A fiatalok egy részének jó a diktatúra is, formálódik a kemény mag


Nagy B. György „Nénik, bácsik csatasorban” című  elemzésében közzétesszük a Závecz Research Intézet pártpreferencia-kutatásának eredményeit, grafikonjait is, amelyek az egyes pártok szavazóinak korfáját, az egyes korosztályok mozgósíthatóságát elemzik. Egy részlet az elemzésből:
„Legnagyobb arányban – majdnem 45 százalékban – ugyanis az idősek ígérik, hogy biztosan elmennek a szavazófülkékig: a 60 évnél korosabbak 60 százalékot vernek rá a 18–29 év közöttiekre – a Závecz Research Intézet (ZRI) adatai szerint. Ám a helyzet az, hogy a szépkorúak „politikai pezsgése” pártfüggetlen. A ZRI úgy találta, hogy az MSZP biztos szavazói között hatszor annyi 60 év fölötti van, mint ahány 18–29 év közöttit számlál a szocialista tábor. És a Demokratikus Koalíció esetében is csupán egy hajszálnyival jobb az arány (lásd táblázatunkat). A Fidesz ugyan nincs ennyire elöregedve, de a két említett korcsoport aránya majdnem azonos – az ifjak részesedése kicsit nagyobb –, és ha a részvétel a kérdés, akkor bizony már a kormánypártban is az idősek a „húzó párttagok”: a 60 év fölöttiek 61,4 százaléka aktív, míg a 18–29 éves korosztálynak csupán a 41,5 százaléka „pörög”.”
A teljes elemzés a friss VH-ban.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!