Igénybe vehető kedvezményről, de bevallandó jövedelemről is sokszor elfeledkeznek az emberek, amikor az adóbevallásra kerül a sor. Bár a NAV által készített bevallások látszólag megkönnyítették a dolgunkat, a hiba ez esetben sincs kizárva – az adóhatóság sem tudhat mindenről.

 

Jövő kedden, május 22-én lejár a személyi jövedelemadó-bevallások leadásának határideje, sokan minden évben az utolsó pillanatra hagyják ennek intézését, ez pedig sok hibalehetőséget rejt magában. A magánszemélyek leggyakrabban az úgynevezett személyi kedvezmény érvényesítéséről feledkeznek el a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ) szerint, ezt többek között a cukorbetegek, laktóz-intoleranciában szenvedők, gluténérzékenyek vehetik igénybe, és egy évben akár 82 800 forinttal csökkenthetnék az adójuk összegét. Erre általában az adószakértők szokták felhívni a betegek figyelmét, már amennyiben tudnak arról, hogy az ügyfelük érintett és jogosult lenne erre a kedvezményre.

Emellett az adózók gyakran az ingatlanok értékesítése, illetve bérbeadása során elszámolható költségek kapcsán sem ismerik a lehetőségeiket, a vételi ár ugyanis levonható az adóalapból – tájékoztatta a Vasárnapi Híreket a MOKLASZ, amelynek szakértői szerint sokszor az értékpapírok eladásából származó jövedelmeket is elfelejtik bevallani. Emellett „fehér folt” a külföldről származó jövedelem is, sokan azt sem tudják, hogy ezt egyáltalán be kellene vallaniuk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tavalyi 4 millió után idén már több mint 5 millió magánszemélynek készítette el a személyi jövedelemadó-bevallását. Amennyiben az adózó egyetért a NAV által készített tervezettel, nem kell tennie semmit, a bevallás automatikusan hivatalossá válik. A MOKLASZ tagjainak véleménye szerint még korai általános következtetéseket levonni arról, hogy a NAV mennyire gyakran hibázik a bevallások készítésénél, de markáns tapasztalat például, hogy a bankok más adatokat szolgáltatnak az adóhatóságnak, és mást a magánszemélyeknek az értékesített értékpapírokról, részvényekről – így az adóbevallásban más adatok szerepelhetnek, mint amiről az adózó tud. Az sem teljesen egyértelmű, hogy a NAV mennyire könnyítette meg az adózók dolgát a bevallások elkészítésével – amióta ugyanis ellenőrzési kötelezettségük van, előfordulhat olyan adat vagy év közbeni változás (például ingatlaneladás), amelyről az adóhatóságnak nincs információja. Ha az ember eltérést, hibát talál, önállóan ritkán tud a hiba okára bukkanni. Ilyenkor kénytelenek mégiscsak szakemberhez fordulni, ami pluszköltséggel járhat.

A NAV által készített adóbevallások legnagyobb vesztesei a civil szervezetek voltak – a felajánlások összértéke a 2016-os 8,5 milliárdról tavaly 7,5 milliárd forintra csökkent, mert sokan nem nyilatkoztak az 1 százalékukról. De sok esetben nem csak azok „lusták” dönteni, akiknek a bevallását a NAV készíti. A MOKLASZ szakembereinek tapasztalatai azt mutatják: az emberek körülbelül fele a könyvelőjére bízza, hogy milyen szervezetet támogasson az adója 1 százalékával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!