Elérkezett az idő, egy lényegében többéves, nonstop választási kampány után eljutottunk a rendszerváltás óta eltelt időszak nyolcadik általános parlamenti választásáig.

 

Bármi is történik vasárnap, mindenki megérdemli, hogy végre április 9-e legyen, azaz véget érjen a kampány.

Miután a kormány szerint a tét Magyarország megmaradása, ezért lényegében azt üzeni: mindenkinek el kell menni szavazni vasárnap! A magas részvétel Magyarországnak kedvez, akkor lesz az eredmény meggyőző. Vélhetően így gondolja Áder János is, ő az első államfő 1990 óta, aki nem mondott szavazásra buzdító beszédet.

A szavazóhelyiségeket vasárnap 6 órakor nyitják ki, és 19 óráig tartják nyitva. A 199 képviselői mandátumból 93 sorsa listán dől el, 23 országos listát állító pártra szavazhatunk. 106 mandátum az egyéni választókerületekben dől el, összesen mintegy 1700 jelölt szerepel a szavazólapokon. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok közül több mint 378 ezren regisztráltak a szavazásra, a jellemzően kárpát-medencei magyarok voksai várhatóan a Fidesznek hoznak néhány mandátumot. A hazai lakcímmel bíró és külföldön tartózkodó magyarok közül 58 ezren vállalták a nehezített menetet, a kevésbé kormánybarát közösségek tagjainak sok esetben több ezer kilométert kell megtenniük a 118 külképviseleten elhelyezett urnákig.

Az első nem végleges eredmények vasárnap késő este várhatók.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!