Ha tehetjük, újra megtesszük. Így fenyegette meg a közelmúltban egy magas rangú tálib vezér a fiatal pakisztáni lányt, aki már túlélt egy súlyos merényletet. Ő Malala, a legfiatalabb, akit valaha Nobel-békedíjra jelöltek. Christina Lamb neves angol haditudósító közreműködésével írta meg életrajzát, ami hozzánk is megérkezett Én vagyok Malala címmel.

 
Malala-rajz a Filatorigátnál (Fotó: Lakos Gábor)

A melegtől ragacsos levegőjű iskolabuszba szakállas fiatalember ugrott fel. „Kicsoda Malala?” – dörrent a diáklányokra, s választ sem várva tüzelt. Az egyik golyó a meglőtt lány bal szemüregén hatolt be és lapockáján jött ki…

Tizenhat évvel ezelőtt lánygyermek született egy pastu családba, Pakisztán eldugott tartományában, Szvátban. A pastuk a gyermekáldást tűzijátékkal és nagy ünnepléssel köszöntik, ha fiú érkezik. Ám a Juszufzai családba elsőként lány jött, az ünneplő rokonság viszont elmaradt. Az újszülött egy 19. században élt afgán hősnőről kapta a nevét. A nemzeti emlékezet úgy tartja, Malalai lelkesítő szónoklata és hősiessége vezette győzelemre a maroknyi afgán sereget a túlerőben lévő britekkel szemben. A dallamos név „bánatost” jelent, így lecsípték a végéről az i-t. Malala pedig életvidám lánnyá cseperedett. A pastuk szeretik a szónoklatot. Persze csak a férfiakét. Ám Malala már gyerekkorában imádta a lelkesítő beszédeket – s nem csak hallgatni. Nem törődött bele, hogy míg fivérei iskolába járnak, ő otthon, a hagyományoknak megfelelően, elszigetelten éljen.

Bizonyos tekintetben szerencsés volt, hiszen olyan családba született, ahol nem törték le ambiciózus terveit. Kivételes kapcsolat fűzi össze a szüleit, írástudatlan édesanyja egyenlő rangú társa iskolaalapító és igazgató édesapjának. Nem is volt kérdés, hogy az apja által fenntartott lányiskolában tanulhat Malala is. A pakisztáni tálibok azonban másképp gondolták. Vezetőjük, Fazlullah 2009-ben megtiltotta, hogy a lányok iskolába járjanak, és hogy szavainak nyomatékot adjon, iskolákat tett a földdel egyenlővé. Malala édesapja nem volt hajlandó behódolni a táliboknak, gyakran emelte fel hangját az elnyomás ellen. Hű fegyverhordozója Malala volt, aki, mikor iskoláját ideiglenesen bezárták, a BBC urdu nyelvű honlapján osztotta meg mindennapjait az olvasókkal. Naplóját álnéven vezette, mégis egyre nagyobb ismertségnek örvendett: édesapjával rendszeresen felszólaltak az oktatás mellett különböző rádió- és tévéműsorokban. A lány remek szónoknak bizonyult, egyre több elismerésben részesült, mind többen ismerték meg az arcát, nevét. A tálibok is. Sejthető volt, hogy nem nézik jó szemmel a lány ténykedését, arra azonban senki nem számított, hogy képesek lennének megölni egy gyermeket. Mégis megpróbálták, mint mondják: példát statuáltak.

Malala azonban a csodával határos módon felgyógyult, azóta Birminghamben él családjával. Nem maradna sokáig Angliában, hiszen küldetése van: miniszterelnök szeretne lenni Pakisztánban, segítséget nyújtani az embereknek. Addig is, beiktatásáig minél több gyerek számára tenné elérhetővé a tanulás lehetőségét.

Ezért hozta létre a Malala Alapítványt. Azt vallja, hogy minden gyereknek, legyen az fiú vagy lány, joga van az ingyenes oktatáshoz, éljen bárhol a világon. Az alapítvány pénzügyi támogatást nyújt a helyi közösségeknek, támogatja az iskolák felszereltségének bővítését. Alapítványa világhírnévre tett szert, több híresség is az ügy mellé állt, például Angelina Jolie.

Nem csupán pénzt, de figyelmet is kapnak Malala révén az oktatásban elmaradt területek. Malala Barack Obama vendége volt a Fehér Házban (emlékeztetve az elnököt, nem kizárólag a tálibok, de az amerikai drónok is szedik ártatlan áldozataikat), fogadta őt az angol királynő is. Szeptemberben könyvtárat nyitott Birminghamben, októberben a nők jogaiért való küzdelméért díjat kapott Londonban, Kanada díszpolgárává fogadta, rajongói dalt is írtak hozzá „Reményt adtál Malala” címmel. Az angolul kiválóan beszélő lány júliusban, 16. születésnapján az ENSZ New York-i központjában szólalt fel, ingyenes oktatást kért minden gyereknek. Vallja: „Egy gyermek, egy tanár, egy könyv és egy toll meg tudja változtatni a világot.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!