Egy egész város lázadt fel Orbán oktatási rendszere ellen – soha nem látott elégedetlenség dühöng a pedagógusok között: alapítványi, állami és egyházi iskolák vállvetve „rebelliskednek”. 44 iskola csatlakozott lapzártánkig a miskolci tanárok „felkeléséhez” – ezt már a kormányzat sem hagyhatja figyelmen kívül. - Új szakszervezetek ébrednek az egészségügyben: a jelenlegi érdekvédőket puhának tartják, sztrájkra és demonstrációra készülnek - Nincs szabály, ami előírná, milyen színvonalú közszolgáltatást köteles nyújtani a befizetett járulékért cserébe az állam – a kormányzat közszolgák százezreit készül az utcára tenni.

 
Ébred az erő? - Illusztráció

Sarkukra állnak orvosok, tanárok.
Munkatársaink - Ónody-Molnár Dóra, Szabó Kata, Kövesdi Péter és Nagy B. György - Ébred az erő? címmel több oldalas összeállítást készítettek az oktatásban és az egészségügyben kialakult, robbanás-közeli helyzetről.

Ízelítőül néhány részlet összefoglalónkból, amely teljes egészében a friss VH-ban olvasható:

"A megosztott, megfélemlített pedagógustársadalom képtelennek bizonyult a szervezett és egységes fellépésére. Mostanáig. Azok, akik ma már az egész oktatási rendszert látják veszélyben, még névvel is vállalják a tiltakozást."

Az egészségügy "egy shakespeare-i királydrámához hasonlít. Hosszú agónia, rengeteg szenvedés, és a végén mindenki meghal. A dráma évtizedek óta tart, és szinte biztos, hogy nem a mostani az utolsó felvonás.  ...miért nem robban a bomba, miközben a kanóc már végigégett?" - Erre senki sem tudja a választ.

"Azért lenne jó a sztrájk, mert így legalább biztosan hozzájutnának az emberek egy minimális ellátáshoz, fakad ki egy most alakuló szakszervezet vezetője. És bármilyen ellentmondásosan hangzik, igaza van, ugyanis a jogszabályok csak rendkívüli helyzet – például sztrájk, statáriális állapot és így tovább – esetében írják elő, hogy miképp kell gondoskodni a kórházakban a betegekről, hogyan oktassák a gyerekeket, mennyire legyen intenzív a szociális ellátás, illetve miképp járjanak a vonatok, a távolsági buszok, milyenek legyenek a helyi „viszonylatok”."


Munkatársaink Ébred az erő? című összeállítása a friss VH-ban található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!