Drámai összefoglalót készített a hazai közoktatás és szakképzés helyzetéről a tanévkezdés alkalmából munkatársunk, Diószegi-Horváth Nóra. A "Kétségbeesés: folyamatban" című cikk a hétvégén kapható Vasárnapi Hírekben olvasható. Sorra veszi a rengeteg tisztázatlan kérdést. A tanácstalan igazgatók mindenre azt a "választ" kapják: "türelem"... A legnagyobb kétségbeesés a szakiskolákban tapasztalható. - Figyelemre méltó, hogy van már olyan magyar város, amely visszaveszi iskoláit a KLIK-től!

 
Tantermi jelenet

Lázár János szerint a közoktatás és köznevelés terén bőven van még teendő. Ritkán szól a Miniszterelnökség első embere ennyire igazat. De ha Lázár teendőkről beszél, az igazgatók, pedagógusok, diákok és szülők megremegnek.
Hiába kezdődik meg hétfőn hivatalosan a 2015/16-os tanév, rengeteg a tisztázatlan kérdés az iskolákban.

„Türelem, türelem, türelem” Mindenre ez a válasz. Az igazgatók sem tudják ugyanis pontosan (vagy ha tudják, nem merik elárulni), hogyan alakul az idei tanév.

Még csak nem is az általános iskolákban és a gimnáziumokban a legnagyobb a kétségbeesés. Borítékolható káosz a szakiskolákban .

 

Munkatársunknak sok problémát sorolnak a megszólaló pedagógusok. A kísérleti tankönyvekkel kapcsolatos az egyik jellemző eset:
"...van olyan gimnázium, ahol a munkaközösség-vezető, aki miután látta, hogy szaktársai az ő javaslata ellenére mégis a nem kipróbált, de a Kello által ajánlott tankönyveket rendelték meg a következő tanévre, inkább lemondott posztjáról és felállt, mert mint mondta: „birkákkal nem akarok dolgozni”."„Szolgalelkű pedagógus szolgalelkű diákokat fog nevelni” – jelentette ki Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az etikai kódex kapcsán. Jelezte: online petíciót indítottak, melynek célja, hogy a szakmai-pedagógus szervezetek forint pluszjövedelmet termel közösen utasítsák el az etikai kódexet.

Inkább visszaveszik
Siklós önkormányzata nem kér tovább a KLIK-ből
, a város vezetése úgy döntött, visszavesz öt iskolát és két tornacsarnokot az állami szervtől. Mint azt a polgármester, Marenics János kifejtette: évente 105 millió forintot fizettek a város iparűzési adójából a KLIK-nek, ami úgy nyelte el a pénzt, hogy cserébe jóval kevesebből működtette a helyi oktatási intézményeket. Az önkormányzatnak elege lett: négyévente dönthetnek arról, ki tartsa fenn az iskolákat, most éltek ezzel a jogukkal, és inkább maguk oldják meg az iskolák és tornacsarnokok fenntartását.


A teljes cikk "Kétségbeesés: folyamatban" címmel az augusztus 29-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!