Épeszű kormány ilyet nem tesz – mondja a politikai elemző arról, hogy az állam a határon túli magyarok szavazataiért cserébe ukrajnai és szerbiai magyarok nyugdíját is fizetné. A jelek szerint azonban a kormány nem számol azzal, hogy a kettős állampolgárságra buzdító propagandájának ilyen hatása is lehet.

A magyar nyugdíjfolyósítónál egyelőre nincs jele annak, hogy tömegesen igényelnének ukrajnai vagy szerbiai magyar nyugdíjasok magyar nyugdíjat, de a kormánypropaganda továbbra is a magyar állampolgárság felvételére buzdítja a határon túliakat. A kormányzat különösebb feltételeket nem szab, miközben rendszeresen iskola- és templomépítési, tandíj-támogatási gesztusokat tesz, emellett a különböző tájékoztató- és ügyintéző központok hívják föl a figyelmet arra, hogyan lehet a legegyszerűbben intézni, hogyha valaki magyar nyugdíjat szeretne – nem csoda, ha Semjén Zsolt 500 ezer új magyar állampolgárt vizionált. Mivel Ukrajna és Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, Magyarországgal még mindig egy államközi egyezmény van érvényben. Eszerint függetlenül attól, hogy ki hol dolgozott és fizette járulékait, állandó lakhelye szerinti nyugdíjra bármikor jogosult. Ehhez – az állampolgárság felvétele mellett – csak annyi kell, hogy magyarországi életvitel szerinti ittlétet igazoljon. Ehhez elvileg elegendő az új állandó lakcím.

„Önmagában az állampolgárság felvételének meggyorsítása, s azzal a választójog biztosítása egyértelműen a szavazatmaximálásról szól, de az, hogy mindehhez cél lenne az itteni ellátások igénybevételére mozgósítani, egyértelműen politikai öngól, épeszű kormány ilyen lépést nem tesz. Főképp, hogy az állampolgárságot akár olyanok is kérhetik, akik nem is magyarok” – mondja a Political Capital elemzője. Juhász Attila politológus szerint az egész azért is érhetetlen, mert a határon túli magyarok átcsábítása alapvetően demográfiai célzattal indult, így természetesen nem is lehettek a nyugdíjasok a célcsoport. „Az tény, hogy folyik egy erős kampány, az idő sürgető, hiszen egy félmilliós potenciális választócsoportot kell nagyon gyorsan megszólítani, jövő ősztől ugyanis indul a regisztráció, de óriási felelőtlenség lenne, ha mindennek a nyugdíj is eszköze lenne” – véli az elemző. „Furcsa, hogy előbb indult el a propaganda a kettős állampolgárság népszerűsítéséért, mielőtt rendeznék az államkassza szempontjából eléggé kockázatos helyzetet. Ha ugyanis valóban tömegek élnének a lehetőséggel, az a nyugdíjkassza teljes összeomlásához vezetne” – jelentette ki Juhász.

„A jelenlegi feltételek mellett igazságtalan, ha valaki olyan helyen kaphat nyugellátást, ahol egyetlen percet sem dolgozott, járulékot nem fizetett. Ennek feloldására folyamatosan zajlottak az egyeztetések, 2009-ben el is készült az új szabályozás, csakhogy akkor az egészségügyi rendszer bonyodalmai miatt meghiúsult az aláírása. Az egész ugyanis a szociális biztonságról szóló csomag része, így valamennyi területet együttesen kell szabályozni” – magyarázza a korábbi tárgyalásokban részt vevő nyugdíjszakértő, aki szerint szakmailag és politikailag is elképzelhetetlen, hogy a kormány a nyugdíjjal vadásszon szavazatokra. Más kérdés persze, hogy számol-e azzal: „odaát” tízezrek ismerhetik fel, hogy jogosultságot szerezhetnek így egy magasabb ellátásra.

Az elmúlt években csak Ukrajnából 6500- an kértek magyarországi nyugellátást, évente pár száz új igény érkezett eddig. Egyelőre nem tudni, hogy volt-e valójában hatása akár a kinti híreknek, illetve a kettős állampolgárságra buzdító propagandának, de a szakember szerint nem reális, hogy tömegek váltanának országot csak a magasabb ellátás miatt.

Nyár közepén szabályozta a kormány az Ukrajnában és a Szerbiában élő magyar nemzetiségű betegek magyarországi egészségügyi ellátását. Ebben három egyházi fenntartású és egy „polgári” megnevezésű szervezetet jelöltek ki az igénylések koordinálására, s csak és kizárólag ezeken keresztül adhatják be a kérelmeket. Debrecenben a Kőszikla Alapítvány, Kárpátalján a Keresztyén Egészségügyi Központ munkácsi és tiszaújlaki intézményeiben történik a magyarországi gyógykezeléshez támogatást igénylő kárpátaljai magyar nemzetiségű betegek ügyeinek teljes körű intézése. A Vajdaság esetében a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) Polgári Egyesület irodái látják el ezt a kizárólagos feladatot. A kintiek beszámolója szerint, úgy tűnik, a középkori állapotokat idéző ellátás helyett viszonylag egyszerűen kérhetik a magyarországi gyógyítást. Tettünk egy próbát!

„– Gerincműtétre lenne a nagymamámnak szüksége, tudnának segíteni, hogy hogyan végeztethetnénk el ezt Magyarországon?
– Mi baja a nagymamának?
– Össze vannak csúszva a csigolyái, pokoli fájdalmai vannak.
– Az ideggyógyászat. Munkácson vigyék be a kórházba, ott az osztályon a doktor úrnál kérjenek igénylést.
– Mekkora az esélye, hogy jogosultnak tartják majd a nagyit a magyarországi ellátásra?
– Nagyon nagy. 150 milliót különített el a magyar kormány az itt élők különféle ellátásaira.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!