Egymás mozgósító képességét reszelik a civilek és a pártpolitikusok.
- Újra az Andrássy úton protestálnak az Orbán-rezsim ellen.
- A visszajelzések alapján lanyhul a tüntetési kedv.

 
Tüntetés a Kossuth téren - Fotó: Marjai János, MTI

Ismét az Operaház elé gyűlnek január másodikán azok, akiknek nem tetszik Orbán rendszere. A demonstráció előképe az a három évvel ezelőtti tüntetés, amikor több tízezer ember rázta az öklét, miközben a kormánypártok az új Alaptörvényt ünnepelték az Andrássy úti kultúrpalotában. A köztévé – akkor – a tömegesség ellenére jó, ha féltucatnyi demonstrálót engedett a képernyőre. A hírhamisítás nem véletlen – 2012 januárjában derült ki először, hogy nem tagadható el a kormánnyal szembeni elégedetlenség.

Az utóbbi években a rezsimmel elégedetlenek szereztek némi rutint: részt vehettek a rendőrök, a tűzoltók és a katonák harmincezres bohócdemonstrációján, ugyanekkora „rendezvényen” protestálhattak a netadó ellen, illetve egymást érik a kisebb, de többezres tüntetések. Úgyhogy az ökölrázási hatékonyság javult, ám a mozgósítási képesség romlott.

A 2012-es demonstráció azért terebélyesedhetett több tízezressé, mert az ökumené jegyében zajlott, azaz civil szervezetek hozták össze, de bármilyen közéleti szereplő (értsd: bármelyik párt) szabadon csatlakozhatott. Úgyhogy ott volt a DK, az LMP és az MSZP is. Most viszont a szervezők ki akarják tiltani a demonstrációs placcról a hivatásos politikai formációkat.

Az eseményt szervező MostMi! közösség így kapásból konfrontálódni kényszerült a Demokratikus Koalícióval. Annak elnöke ugyanis arra biztatta híveit, pártzászlókkal vonuljanak fel a rendezvényen. És a jelek szerint Gyurcsány Ferenc kitart ötlete mellett, érveljen bármivel is a demonstráció fő szervezője Várady Zsolt. Persze, Gyurcsány voksmaximalizálásra törekszik, ezt pedig akkor teheti meg, ha maga alá gyűri/kiszorítja a civileket vagy partnerükként tünteti fel magát, egyszóval nem hagyja, hogy létrejöjjön egy tőle független balra húzó ellenzék. A többi politikai párt egyelőre tiszteletben tarja a civilek külön útját. De a civilek részéről is naivság volna arra számítani, hogy a balpártok csendben asszisztálnak egy rivális erő felemelkedéséhez.

Miközben nemcsak ennek a tüntetésnek a szervezői és a politikusok tusakodnak. A különböző civil társaságok is erősen széttartanak, az összehangolatlan, egymást érő demonstrációk azt az érzetet keltik, mintha most mérnék fel, kinek nagyobb a mozgósítási képessége. Hogy a politikai csörtének vagy a várható hidegnek tudható-e be, arról csak találgatni lehet, de erre a tüntetésre meglehetősen kevesen, mintegy 8 ezren jelentkeztek be.

----------------

A védelem bére. Hogy a tüntetések miatt fogékonyabb-e a rendőrség panaszaira a kormányfő, azt nem tudni, de Orbán Viktor úgy forgatta a feszes költségvetést, hogy 44 milliárd pluszforint jusson a rendőrségnek. Ez a summa az életpályamodell bevezetését fedezi.

 

Elvi alapon:
A Nincs hova hátrálnunk! elnevezésű demonstráció résztvevőit vette górcső alá az MTA egyik intézete, és arra jutott, hogy a tüntetők zöme jó anyagi körülmények között él. Azaz inkább elvi meggyőződésből megy utcára: ezt támasztja alá, hogy a tüntetők oroszlánrésze 2012 óta több megmozduláson is részt vett – ezeket többek között a Hallgatói Hálózat és a Milla szervezte.

 

Face-háború
A balliberális erők ármánykodásának tulajdonítja a kuruc.info, hogy a Facebook törölte többek között a Betyársereg, a Szent Korona Rádió oldalát. A hipotézis szerint nagyon sok balos jelentés futott be a Facebook adminisztrátoraihoz az említett oldalak veszélyes voltáról. A szélsőséges hírportál most töröltetné a balos oldalakat – MostMi!, Százezren az internetadó ellen stb.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!