"Simicska Lajos megöntözte spermával a közéletet, nagy erejű, csípős tájfunt hozott erre az éjjeliedényre, mi Magyarország, majd összecsomagolt, s külföldre távozott: szánkózni."

A botrány kapcsán előkerült egy korábbi, látnokinak bizonyult elemzés. Szerzőnk, Vágvölgyi B. András (VBA) már a Fidesz első kormányra kerülése idején alklmazta a Fideszre a "politikai geizmus" minősítését.

Az 1999-es VBA-írást elővevő újságíró, Szily László ezt írta: „a mai helyzetet nézve egyenesen látnoki, abszolúte érdemes újraolvasni. Tényleg nem céltalan piszkosszájúskodásról van szó. Pont úgy, mint epigonja, mármint Simicska, Vágvölgyi is bizonyos értelemben pozitív jelzőként használja a gecit: értelmezésen szerint jelentése: célratörő, becsvágyó, törekvő, skrupulusok nélküli sikerember. Néhány évvel később, a piacgazdasági átmenet és a privatizáció nagy csatáiban aztán elterjedt Magyarországon a pozitív geci mint emberfajta. (…) Orbán lett a magyarországi cinikus keménykedés viselkedés- és politikai kultúrájának szimbóluma, tehát a fenti hasonlat alapján a (politikai) gecizmus oltárképén a főalak.”

Az ügyről, a 16 évvel ezelőtti elemzés érvényességéről a leghivatottabb, maga a korábbi szerző, Vágvölgyi B. András írt publicisztikát a legfrissebb, február 15-i Vasárnapi Hírekbe  - "Februári újratöltés" címmel.

 

----------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!