Orbán mindenek felett - Európa új rendjét hirdeti meg Tusnádfürdőn

 
 

Széchenyi Istvánt hiába tartjuk az egyik legjelentősebb magyar történelmi személyiségnek (olyannyira, hogy papírpénzen is szerepel a portréja), mégsem ő a legnagyobb magyar. De még csak nem is Kossuth vagy Petőfi Sándor. Hanem Orbán Viktor – legalábbis a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felmérése szerint a harmadik ciklusát töltő miniszterelnök képviseli legjobban a magyar nemzetet, fenti nagyjainkat éppúgy megelőzve a listán, mint Göncz Árpád korábbi vagy Áder János jelenlegi államfőt.

A felmérés eredményét Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen ismertették a minap. Ahova minden évben lerándul a jobboldali értelmiség és a fél kormány, és ahol Orbán irányt szab a jövőnek – három éve az illiberális államot hirdette meg.

Idén sajnos lapzártánk után beszél, így azokra a feltevésekre kell hagyatkozni, miszerint az új európai rendről (azaz a kormányzati kommunikáció szerint nemzeti jogokat csonkoló Brüsszelről, Soros Györgyről és migránsokról) lesz szó. Orbán szavainak pedig ezúttal az ad külön súlyt, hogy fél év múlva esedékes a parlamenti választás.

A szabadegyetemen a miniszterek sem fukarkodtak idén a kemény szavakkal. A miniszterelnök- helyettes Semjén Zsolt például nemzetpolitikai áttekintéssel traktálta hallgatóságát, s közben olyanokat mondott, hogy „nem a mi készülékünkben van a hiba, ha a román–magyar viszony nem megfelelő”, miközben például Szerbiával sikerült baráti-bizalmi viszonyt kiépíteni. Beszélt a nemzet egyesítésének fontosságáról, és itt tért ki a határon túliak szavazati jogára is, aminek a kiterjesztését bíráló szocialista Lendvai Ildikónak azzal vágott vissza, hogy ő „úgy kóvályog a magyar belpolitikában, mint vasorrú bába a mágneses viharban”.

Erős beszédet mondott Tusnádfürdőn Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter is, aki a harci retorikát vette elő. „Harcban állunk a magyar fiatalokért (...) az egész világgal küzdünk a magyar fiatalokért, mindenki akarja a magyar fiatalokat”. Más témában már bizonytalanabbnak tűnt a lelkész-miniszter. Elárulta például, hogy „a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás”. Végül gyerekvállalásra buzdított mindenkit, emlékeztetve, hogy a magyar kormányban átlagosan három gyereke van mindenkinek, és „ha a gyermekvállalási kedv eléri a kormánytagok gyermekvállalási kedvét, akkor a magyar jövőért nem kell aggódni”.

Már csak azért sem, mert nem sokkal messzebb, egy másik sátorban a kormányzati tanácsadó agytröszt, a Századvég elemzői beszélgettek egymással mindenféléről, és egyikük, Lánczi Tamás – egykori fideszes helyettes államtitkár, jelenleg századvéges munkája mellett a Schmidt Mária kormánybiztos által megvett Figyelő főszerkesztője – arra jutott: „ha valahol még van életenergia, szív és ész, az a mi régiónk”.

És ha valahol baj van, akkor az szintén a mi régiónk – erről már a menekültkérdés kapcsán beszélt Tusnádfürdőn a Fidesz mindent megmondó embere, Németh Szilárd, Bakondi György kormányfői tanácsadó és a kormány lakossági fórumai, valamint az állami média stúdiói között ingázó nemzetbiztonsági szakértő, Georg Spöttle.

Bakondi itt azzal nyitott, hogy „azok az elképzelések, miszerint Szíriából jönnek menekültek, bánatos szemű kisgyerekek és asszonyok voltak a videón a televízióban, ebből egy szó sem igaz”, továbbá biztosított mindenkit arról, hogy ő bizony egy agysebészt sem látott Röszkénél. Nála is meredekebben fogalmazott Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, aki „csordákban vonuló” migránsokat emlegetett, miközben kifejtette, hogy „ilyen gondoskodás, amit itt kap egy menekült, sehol nincs”. Georg Spöttle arról vizionált, hogy Belgium lakossága negyven év múlva 100 százalékban muszlim lesz, míg Németh Szilárd szerint a muszlimokat nem csak azért nem szabad beengedni Európába, mert sokan lesznek, hanem azért sem, mert közel-keleti támogatóik „el fogják intézni, hogy kettészakadjon Párizs, London vagy Budapest”.

A szombaton elhangzott tusványosi beszédről a Népszava Online beszámolója itt található.
A portál gyors reakciókat is folymatosan ismerteti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!