Külföldi rendszámmal közlekedik belföldön a Külügyminisztérium több luxusautója, milliókért fotózzák Orbánt, gigászok harca a közéletben – ez volt a hét.

Tematikus az e heti abszurd: az egyeztetést és a párbeszédet választottuk fő témának, már csak azért is, mert a kormány ígéretének megfelelően megszünteti az Országos Érdekegyeztető Tanácsot és jelentősen átalakítja az érdekegyeztetés „elavult” rendszerét. Hoffman Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár sikertelenül próbálta elhallgattatni legfőbb kritikusát, Pokorni Zoltánt, ezért aztán feljelentette a Fidesz etikai bizottságánál. Hoffman szerint az oktatási bizottság elnöke az előre nem egyeztetett nyilatkozataival akadályozza a kormányzati munkát. „Az ügy fontosabb annál, minthogy valaki megsértődjön, esetleg személyes sértésnek vegye a szakmai véleményt” – reagált Pokorni.

Egy másik régi barátság is elmélyülni látszik: az egyébként orvos végzettségű Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott önkormányzati koncepciója kapcsán azt nyilatkozta a főpolgármester, hogy „a budapesti közlekedési problémákat, inkluzíve metróprobléma a legeredetibb módon egy belgyógyász tudná megoldani”. Erdélyben az emberek kapnak egy ragadványnevet, ott ő a csicska nevet kapná – mondta Szalma Botond, a KDNP fővárosi elnöke Bartók Béláról, az újpesti Fidesz-frakció vezetőjéről. A csicskázást, majd a későbbi hülyeköcsögözést egy vagyonkezelői beszámoló elfogadása körüli perpatvar váltotta ki – írta az Index.

Zajlik még a legszélesebb párbeszéd, a választók akaratát tükröző nemzeti konzultáció is. „A vonalkód a kérdőívet egyedivé teszi, és lehetőséget ad a visszaélések megakadályozására. Segítségével megakadályozható, hogy az állampolgár nevében valaki más töltse ki a kérdőívet, és küldje vissza illetéktelenül” – ezzel Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő gyakorlatilag elismerte a Népszabadságnak, hogy a szociális konzultációs kérdőíven lévő vonalkóddal beazonosíthatóak a válaszadók. (A kérdőívekből mellesleg a 16-17 évesek, vagyis a következő választás első szavazói is kaptak.) A rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíja ügyében pedig magasabb szintre helyeződtek az egyeztetések: azokba már Orbán Viktor is beszáll. Igaz, a hétfőre megbeszélt időpontot csütörtökre halasztották a miniszterelnök brüsszeli útja miatt. Addig is a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára folytatja a párbeszédet: „amikor (az ellenzékiek) védik a már szolgálati nyugdíjba vonult rendőröket, akkor többek közt azokat védik, akik rendőrként szolgáltak a Kádár-rendszerben. Mi a logikai különbségtétel mondjuk egy Kádár-huszár és egy tanácselnök között?” – kérdezte Répássy Róbert. Szóval van itt egyeztetés, és aki kételkedik, annak álljon itt a Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozata: „rosszra gondolnak, ha úgy vélik, már minden részlet eldöntött, és csak az egyeztetés van hátra. (...) Miért gondolja, hogy az jelenti az egyeztetést, hogy ha egy javaslattal szemben megjelenik egy vélemény, akkor azt el kell fogadni?” – mondta Lázár János a Népszavának.

Azért az „egyebek” napirendi pontban emlékezzünk meg néhány nem tematikus történésről is! A miniszterelnökség egyéves szerződést kötött Burger Barna cégével: a kormányfő fényképésze áfával együtt 11,25 millió forintért havi 5-10 alkalommal dokumentálja Orbán Viktor hivatalos programjait – írta a stop.hu. A Bruxinfó hangfelvétellel igazolta: hazudott Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, amikor letagadta, hogy a romáknak alanyi jogon járó lakásról beszélt. A Népszava szerint a Külügyminisztériumban kellene kezdeni a regisztrációs adó nélküli, külföldi rendszámmal Magyarországon üzemeltetett autók elleni fellépést: mintegy 10 millió forintnyi regisztrációs adó és áfa megfizetése nélkül használ legalább öt nagy értékű, osztrák diplomata-rendszámú luxusautót a tárca. A minisztérium számos vezetője az itteni fogadásokra is ezekkel a kocsikkal érkezik. Mindezek után nagyon is megértjük a környezetvédelmi államtitkárt, akit az [origo] kérdezett, hogy vajon miért esett január óta 10 százalékot a Fidesz népszerűsége. Illés Zoltán pedig visszakérdezett: „biztos jó a felmérés”?

 

Címkék: politika, MSZMP, MSZMP, kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!