Orbán terrorral fenyeget - Magyarország terrorcélpont; Magyarország ellen konkrét támadásokat készítenek elő – a miniszterelnök nem érvel, vitatkozik tovább a terrorvészhelyzet bevezetését lehetővé tevő alkotmánymódosítás kapcsán, hanem egy „halálos fenyegetéssel” próbálja azt keresztülverni a parlamenten.

 
 

És valószínűleg sikerrel – a rendpártiságra építő Jobbik valószínűleg nem kockáztat további népszerűségvesztést (kedveltsége május óta 16-ról 11 százalékra csoffadt).

Orbán ugyanis rádióinterjújában azt mondta: „Információk vannak arról, terrortámadásokat készítenek elő magyar emberek ellen, ezért van szükség az alkotmánymódosításra, arra, hogy a kormány megakadályozhassa. Tény, óvatosan kell eljárni, a szabadságjogokat nem szabad korlátozni, de elsődleges az emberek biztonsága.”

És a miniszterelnök nyilatkozata rávilágít az alkotmánymódosítás lényegére: (a kormány – értsd: Orbán) bármit bemondhat, máris elrendelhető a terrorvészhelyzet – bárminemű kontroll nélkül, ugyanis a kormányzati állításokat senki nem ellenőrizheti.

„A baloldal nem védi meg az országot a terroristáktól” mondattól mára a „Jobbik a terroristáknakkedvez” tételig jutott a kabinet – és ha úgy tetszik, kimiskárolta (persze csak politikai értelemben) az ellenzéket. Ugyanis bármelyik párt próbálja megakadályozni, felpuhítani a hatodik alkotmánymódosítást (ami lehetővé teszi, hogy a kormány gyakorlatilag rendkívüli állapotot vezessen be, és bármelyik törvényt felfüggesztve rendeleti úton kormányozhasson), az magára vonja a hazaárulás vádját. És a jelek szerint sikeres a kormányzati kommunikáció, ugyanis a terrorfenyegetés miatt a hatalom népszerűsége izmosodik.

Ahhoz persze, hogy a kormánypárt átírhassa az Alaptörvényt, kétharmados többség kell, így égető szüksége van két képviselőre.

A Jobbik ezt a helyzetet kihasználva próbálta rászorítani a kabinetet a változtatásra. Az eredeti ötlet szerint a kormány 60 napra vezethette volna be a terrorvészhelyzetet, aminek csak a meghosszabbításhoz kellett volna a jelenlévő képviselők kétharmadának támogatása.

A Jobbik kezdetben azt akarta, hogy a terrorvészhelyzet csak 4/5-ös parlamenti felhatalmazással léphessen életbe – 30 napra. Aztán a Jobbik hajlandó lett volna elfogadni, hogy a kabinet 3 napra magától „foganatosíthassa a vészhelyzetet”, ám az ellenzéki párt a szerkesztőségek korlátozását, a kitelepítést vagy kijárási tilalmat nem engedné rendkívüli jogrendben sem.

A kormány azonban nem enged a Jobbiknak, legfeljebb az időtartamról hajlandó vitatkozni: most Gulyás Gergely arról beszél, hogy legyen a terrorvészhelyzet hossza 15 nap, de a kormány rendkívüli jogosítványaihoz senki ne merjen hozzányúlni. A kérdés az, alkuszik-e a Jobbik, megpróbálván ebből a minimális engedményből politikai tőkét kovácsolni, vagy kitart. Ha az utóbbit választja, a kérdés az: lesznek-e kiszavazó képviselők.

Ám ha Orbán még tovább emeli a tétet (már konkrét terrorfenyegetésről van szó), akkor megeshet , hogy a Jobbik mégis megszavazza az alkotmány-módosítást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!