Álmában sem gondolta volna egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az örök vetélytárs Amerikai Egyesült Államok élére az ő embere kerülhet. Még menteni lehetne a helyzetet, ha Donald Trump republikánus elnökjelölt történetesen az oroszok ügynöke lenne. De sajnos nem: Trump önszántából mond Putyin számára kedves dolgokat. Bár az orosz diplomácia hangsúlyozza az ország semlegességét, és tagadja, hogy bármilyen módon is segítenék Trump kampányát, szinte borítékolni lehet, hogy örömtüzeket gyújtanak a Kremlben. Nem hiába állapította meg Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter a Foreign Policy külpolitikai magazinnak adott interjújában, hogy „Trump valódi ajándék Putyinnak”.

 
Fotó: Petras Malukas, Europress/Getty Images

Trump pragmatikus, cinikus és következetlen személyisége már önmagában is garanciát jelentett volna arra, hogy elnyerje Putyin rokonszenvét, aki egy nagyhatalom élén ennél jobb partnert el sem képzelhetett volna magának azóta, hogy remek cimborái távoztak a politikából. Putyin csodás barátságot épített ki a 2000-es évek elején Gerhard Schröder német kancellárral.

Valódi tragédia volt számára, mikor a kormányfő 2005-ben lemondott, és helyére az értékek, és nem az érdekek által vezérelt Angela Merkel került. Bár a két ország kapcsolata továbbra is jónak mondható, Merkelt valahogy sosem sikerült Putyinnak megértenie, és bennfentesek szerint mindig attól tartott, hogy a kancellár majd valahogy hátba döfi. Aztán 2011-ben a gazdaságilag kevésbé jelentős Olaszország éléről is távozni kényszerült a Putyinnal hasonló politikai elveket valló Silvio Berlusconi. Így az első számú orosz vezetőben tovább erősödött az az érzés, hogy a nyugati vezetők szépen leosztják a szerepeket egymás között, neki pedig semmilyen pozíciót nem szánnak a kialakuló új világrendben.

Trump nyilatkozatai azonban minden eddigi várakozását felülmúlták. Nemcsak azért, mert keménykedő és idegengyűlölő nyilatkozatai éppen megfelelnek Moszkva ízlésének, hanem mert konkrétan olyasmiket mond, ami a Kremlnek kedvez. Trump a múlt héten koronázta meg eddigi teljesítményét, mikor a New York Timesnak adott interjújában kifejtette: az USA nem sietne automatikusan a Baltikum segítségére, ha Oroszország lerohanná a térséget. Trump szerint ugyanis a NATO ötlete meghaladott, és inkább Amerika érdekeit tartja szem előtt, semmint azokét a tagállamokét, amelyek nem teljesítik a NATO-előírást, és nem áldozzák GDP-jük legalább 2 százalékát hadi kiadásokra. Trump külpolitikai tájékozottságára vall, hogy Észtország történetesen azon öt NATO-tag közé tartozik az USA-val, Nagy-Britanniával, Görögországgal és Lengyelországgal együtt, akik megütik a mércét.

De ez csak mellékes szál ahhoz képest, hogy egy potenciális amerikai elnök a II. világháború utáni biztonsági rendszer alapjait kérdőjelezte meg. De Trumpnak ezen a héten is sikerült Putyin kedvére tennie, mikor nyíltan megkérte az orosz hackereket, törjenek be ellenfele, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt e-mail fiókjába, és hozzák nyilvánosságra azt a mintegy 30 ezer levelet, amit a volt külügyminiszter nem bocsátott a Szövetségi  Nyomozóiroda (FBI) rendelkezésére azellene folyó vizsgálat során. Mivel jó néhányan hazaárulással vádolták a politikust, csütörtökön már viccként magyarázta a történteket.

Bár az ötlet meredek, nem kizárt, hogy az oroszok meg is fogják valósítani. Több mint két hónappal ezelőtt derült ki, hogy feltörték a Demokrata Párt vezetésének szervereit. Egy magáncég egy hónapon át tartó vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy az orosz titkosszolgálat szakemberei állhatnak az akció mögött, de az FBI ezt nem erősítette meg. Ugyanakkor néhány nappal később egy magát Guccifer 2.0 nevező hacker vállalt felelősséget a történtekért.

Az internetes betyár állította, ő is román, mint az eredeti – jelenleg az USA-ban börtönbüntetését töltő – Guccifer. Viszont mikor egy chates interjút készítő újságíró angol helyett hirtelen románul tett fel neki kérdéseket, gyanús módon a román nyelvre csak messziről hasonlító válaszokat kapott, amelyek leginkább arra emlékeztettek, mintha Google Translate-tel fordították volna őket egy szláv nyelvből. De ennél is elgondolkodtatóbb volt, hogy bár állandóan fényezte magát, az általa ismertetett technikák hozzáértők számára teljesen abszurdak vagy épp megvalósíthatatlanok voltak. Így egyre valószínűbbnek tűnt, hogy valóban az orosz hírszerzés áll az akció mögött, és Guccifert csak kitalálták, hogy eltereljék magukról a figyelmet.

A sztori egyébként elsikkadt volna, ha a múlt héten nem szivárogtatják ki a demokrata vezetés belső levelezését a WikiLeaks oknyomozó portálnak. A dokumentumokból egyébként az derült ki, hogy a pártelit nyíltan Clintonnak kedvezett legfőbb vetélytársával, Bernie Sandersszel szemben. Maga a hír inkább csak a vermonti szenátor támogatóit kavarta fel, ám jóval szélesebb tömegek kezdtek el ismét az orosz ténykedéssel foglalkozni. Egyes vélemények szerint a hackereknek olyasmi is a birtokába kerülhetett, ami kifejezetten árthat Hillarynek. Ezt az összeesküvés-elméletek szerint csak az elnökválasztási kampány legeslegvégén hoznák nyilvánosságra, hogy kedves jelöltjének Putyin is adhasson egy ajándékot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!