Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány együtt kampányolhat – szeptemberben Szigetszentmiklóson és Baján az időközi önkormányzati választáson együtt indul a szocialista párt, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció – előbbi esetben közös a jelölt, Ladányi Sándor, Baján az Összefogás Bajáért színeiben induló Teket Melindát mindhárom párt támogatja. Vácott az Együtt nem csatlakozott az összefogáshoz, így Terényi Attilát csak az MSZP és a DK támogatja.

Az Együtt 2014 társelnöke, Szigetvári Viktor valóban kemény diónak tartja Vácot, Baját nehéznek, de nem reménytelennek, Szigetszentmiklóst pedig egyértelműen nyerhetőnek; 2010-ben Ladányi mindössze 3 százalékkal maradt alul a fideszes győztessel szemben, de akkor csak az MSZP jelöltje volt. Szigetvári emlékeztetett arra, hogy az új szabályok szerint már nem sok időközi önkormányzati választás lesz, parlamenti pedig egy sem, így most van mód „gyakorolni” a közös kampányolást. Az eredmények kapcsán Szigetvári arról beszélt, hogy egyáltalán nem szabad lebecsülni azokat a győzelmeket sem, amelyeket független jelöltek érnek el baloldali támogatással. Megjegyezte: 2002 és 2006 előtt is minden időközi választást megnyert a Fidesz, aztán mégsem ők alakíthattak kormányt, és nem mindig az van, amit a közvélemény-kutatások mutatnak.

Az MSZP szervezési igazgatója, Molnár Zsolt szerint is érdemes fenntartással kezelni az eredményeket. „Ezek a szavazások mindig egy szűk, néhány száz vagy ezer fős közösség aktuális eredményét mutatják, sokszor speciális körülmények mellett. Általános tapasztalat, hogy azokon az időközi választásokon volt magas a részvételi arány, ahol a szavazásnak komoly tétje volt” – jelentette ki Molnár. Mint mondta, ahol polgármester- választásra, vagy a többséget meghatározó önkormányzati képviselő- választásra került sor, ott szinte mindig sokan szavaztak – ezekben az esetekben rendszeresen a baloldali ellenzék, számos alkalommal az MSZP jelöltje győzött, például Dunaföldváron, Szolnokon vagy Sopronban. „A preferenciák változására az összes nagyobb településen lezajlott időközi választásból következő összesített trend utal. Az MSZP, illetve a baloldali jelölt minden időközi megmérettetésen növelte szavazatait, még olyan fideszes fellegvárakban is, mint például Hódmezővásárhely” – magyarázta a szocialista politikus. A polgármestert választó Harkányban vagy Jászszentlászlón is az ellenzék által támogatott jelöltek győztek. „Ugyanez történt augusztus 11-én Nyírbátorban, ahol a testületi többségről volt szó, a választók többsége itt is az ellenzéket választotta. Ahol viszont nem volt komoly a tét, idén – alkalmanként önfelélő ellenzéki magatartás mellett – kisebb aránnyal ugyan, de a Fidesz meg tudta tartani pozícióit” – fogalmazott Molnár Zsolt.

Múlt vasárnap a 12 ezres Nyírbátorban csaknem 50 százalékos részvétel mellett Baracsi Balázs független, de a szocialista párt által támogatott jelölt nyerte a nyírbátori 6-os egyéni választókerületben tartott időközi önkormányzati képviselő-választást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!