Az elmúlt napokban lehullott 60-100 milliméter csapadék hatalmas károkat okozott már eddig is, az ország nyugati részén nagyfokú az árvízvédelmi készültség.

 
 

Szombat hajnalban mintegy százhúsz embert telepítettek ki a katasztrófavédelem munkatársai Lentiben, miután a lendvadedesi víztározóból átbukott a víz és elöntötte a város egy részét. A strandfürdő környékét árasztotta el a víz, fél méternél is magasabban. Ezekbe az utcákba autóbuszokkal nem tudtak bejutni, ezért teherautókkal hozták ki az embereket. Alig két nap alatt másfél-két méterrel emelkedett több patak vízszintje Lenti környékén, de Zalában több folyón is árvízvédelmi készültség lépett életbe. A Murán elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe.

A megáradt patakok utakat öntöttek el, ezért szombat hajnalra több település is megközelíthetetlenné vált. Rédics egyes területein egyméteres a víz, az áradás személygépkocsikat is magával sodort, de személyi sérülés nem történt. Lenti és Nagykanizsa térségében számos teljes útlezárást kellett elrendelniük a közútkezelőknek; Letenyénél az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjait is elérte az áradás. Vas megyében az áradás miatt elzárt Szakonyfaluba a katasztrófavédelem és a rendőrség szállította a tejet és a kenyeret, és segítette az ott élőket. Szombathelyen és Magyarnádalján a víz lakóházakat veszélyeztet, ott homokzsákokkal védekeznek. Szentgotthárdon több külső városrész lakóházaiba is betört a víz, pincékből kellett szivattyúzni a vizet.

Az országban jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon, a Duna, a Mura, a Zala és a Rába, valamint ezen folyók egyes mellékvízfolyásainak szakaszain van első fokú árvízvédelmi készültség.

Arra számítanak, hogy a Duna Budapestnél az alsó rakpart szintjét nem fogja elérni. Belvízvédelmi készültség jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén van. A szombat reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 hektár, ebből 5 hektár vetés-szántó.

A lehullott csapadék a mezőgazdaságot is rosszul érinti, a földeken áll a belvíz, az eső elmosta a magot és a vegyszereket is. A gazdák kénytelenek voltak leállni a talajmunkákkal, a repce vetését sem tudták befejezni. A repce tervezett vetésterülete mintegy 12,5 ezer hektár, eddig csaknem 2000 hektáron került földbe a mag.
A napraforgó aratása sem kezdődött még el, és még jó idő esetén sem várható, hogy a jövő hét közepe-vége előtt a munkagépekkel a földekre menjenek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!