Hazaárulás – ebben a szóban sűríthető össze mindaz, amit az oroszok által finanszírozott és lebonyolított paksi bővítésről tudni lehet. És ez nem túlzás, hiszen három papír is kering ugyanis a rendszerben, ami azt nyomatékosítja: durván veszteséges, Magyarország energiapolitikáját évtizedekre szétziláló vállalkozást erőltet az országra a kormány. A három irat közül az egyik eddig is ismert volt: az Energiaklub azt vizsgálta, vajon állami támogatás nélkül életképes lesz-e Paks II. A többi papírt a PM európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek publikálta. Az egyik az MVM belső jelentése, amiből kiderül: hiába tagadta a kormány, mégis készült a paksi bővítésről hatástanulmány, csak éppen fércmunka.

A másik dokumentumot Jávor „akadémiai körökből származó” tanulmányként prezentálja, mindenesetre az MTA igyekszik ellépni az ügytől, mondván: nincs semmilyen hivatalos tanulmány, a Jávor által idézett szövegek csak azokat a véleményeket rögzítik, melyek az MTA által szervezett „atomerőmű-bővítési” fórumokon hangzottak el.

Az iratok lényege: a belengetett 3700 milliárd forintnál is sokkal többe kerül a beruházás, Pónya József (ő építette Paks I-et kormánybiztosként) szerint akár a kétszeresére is felkúszhatnak az építési költségek. És ez csak az egyik izmos veszteségtétel. A másik az, hogy az új erőmű működésének első tíz évében mintegy évi 230 milliárd, a második tízes ciklusban pedig évi mintegy 150 milliárd adóforinttal kellene megtámogatni a vállalkozást. (Persze ha közben a világpiaci árak 75 százalékkal megugranak, akkor akár nullszaldós is lehet az erőmű.) És ezzel párhuzamosan a Pakson megtermelt áram ára mintegy 30-50 százalékkal lehet magasabb a jelenleginél.

Valószínűleg nem véletlenül. Az MVM belső anyaga szerint ugyanis szakmaiatlan a hatástanulmány, irreleváns, 2009 előtti számokat használt, illetve figyelmen kívül hagyta a zöldenergia előállítási-felhasználási lehetőségeit. Például azt, hogy semmi nem indokolja a sietséget, mert a Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint 2035-re olyan új technológiák jelennek meg a nukleáris technológiában, amelyekkel hozzávetőlegesen 30 százalékkal csökkenthetőek lesznek egy új erőművel kapcsolatos beruházási és üzemeltetési költségek.

Ráadásul a sietség indokolhatatlan, hiszen Paks II elindítása gyakorlatilag kiszorítja a jelenleg működő erőművet az árampiacról, azaz se gazdaságossági, se foglalkoztatási érvek nem szólnak a beruházás mellett. (Sőt még környezetvédelmiek sem, ugyanis Paks II üzembe helyezése szinte felforralná a Dunát, a víz akár 30 fokra is melegedhetne.)

Ez az üzlet egyedül az oroszoknak jó – no meg egyes hazai érdekcsoportoknak.

Annyi már biztosan látszik, hogy míg az utóbbi években Simicska Lajos érdekköréhez tartozó cégek szorították ki az erőműben dolgozó cégeket, most Simicskát tolják ki Paksról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!