Logisztikai koordinátorok, igazgatótanács, bónusz juttatások. Ezek a szavak nem egy multinacionális cég szótárából kerültek elő. E kifejezések teljesen ismertek a szomáliai kalózok körében. Mert ha tengeri rablókra gondolunk, ma már nem csapzott, rasztás hajú, kótyagos vadembereket kell elképzelnünk, hanem kifinomult üzletembereket.

 
Fotó: US NAVY

Hét év alatt 413 millió dollárt kaszáltak az elfoglalt hajókért követelt váltságdíjakból a szomáliai kalózok. Az elrabolt teherszállítók, kereskedelmi hajók száma az elmúlt egy-két évben ugyan csökkent, ám így is igen jövedelmező üzletág a kalózkodás. Mert a nyílt vizeken elkövetett túszejtések, rablások valódi iparággá nőtték ki magukat. Legtöbbünkben a Karib-tenger kalózaiból ismert Jack Sparrow és bandája ugrik be, ha kalózokról hallunk. Pedig a félszemű, vállukon papagájt nevelgető, foghíjas rosszarcúak már csak a regényekben és filmvásznakon léteznek. A Világbank múlt héten publikált, a kalózéletet rendkívüli precizitással ismertető jelentésében a modern kori kalózkodást klasszikus üzletágként mutatja be. Egy kalózakció befektetőket, igazgatótanácsot is foglalkoztató, részletes számlákat vezető, hierarchikus üzleti modellre épül. A legtöbb üzletet szomáliai bankárok, részvényesek működtetik. A kezdőtőkéből hajókat, felszerelést vesznek, tengerészeket szerződtetnek.

A művelet irányítói, a parancsnokok tengerre sosem szállnak, a szárazföldről vezérlik a támadásokat. Ha szükséges, kormányzati hivatalnokokat fizetnek le. Ők alkalmazzák a kikötők informátorait, toborozzák az elkobzott hajók édesvíz-ellátását végző őröket. A parancsnok vérbeli üzletember, luxusautót vezet és villában lakik, távol azoktól a táboroktól, ahol a kalózlegénységet szállásolják el. A nyílt vizekre a sokszor még úszni sem tudó, félig halászként, félig zsoldos katonaként dolgozó kalózok hajóznak ki. A kalózszakmát ritkán választják önszántukból a szomáliaiak. Gyakran zsarolás, a nehéz életkörülmények, és a valahova tartozás igénye veszi rá őket a munkára. A kalózok fegyverekkel bőségesen fel vannak szerelkezve, a Kalasnyikovokat, rakétákat, nyomkövetőket saját hajójukat követő, pár méter hosszú vízi alkalmatosságban tárolják, melyben a kiszemelt hajók megszállásához elengedhetetlen létrát is szállítják.

A tengeri martalócok élete, a hajórablás, a sokszor hónapokig is elnyúló túszejtés során szigorú szabályokhoz igazodik, és meglehetősen drága. Mivel ihatnak alkoholt, és igénybe vehetik prostituáltak szolgáltatásait is. De mindenért fizetniük kell, s az egyes tételeket százszázalékos kamattal vonják le a bérükből. Ha például valaki tíz dollárért telefonált, akkor húsz dollárt kell visszafizetnie a cégnek. De háromszoros árat kell a hajókon fizetni a kat nevű narkotikumért is. A közlegények támadásonként 30-75 ezer dollárt is kaphatnak. Tízezer dollár bónusz juttatás jár az elrabolt hajóra először felmászónak, és azoknak, akik saját fegyverekkel és létrával dolgoznak. Ez az összeg általában a teljes zsákmánynak mindössze két és fél százaléka. A fegyelmezetlen viselkedésért viszont pénzbírság jár, a kihágásokkal ötezer dolláros büntetést is össze lehet szedni.

A kalózüzletbe fektetők zömében szomáliai hadurak, akik a befolyt összegekből saját testőrségüket fizetik, politikai védelmet vásárolnak, és újabb kalózakciókba invesztálnak. A pénz egy részét legális üzletbe, ingatlan- vagy hotelvásárlásra fordítják, sőt sokan hitelcégeket is alapítanak. Magukra az akciókra is komoly összegeket fordítanak. A ladikokban hajózó zsiványokat egy privát milícia védi. Ellátásukról külön szakácsrészleg gondoskodik. Pénzt kell fordítani a kerítőkre, jogászokra, bankjegyellenőrzőkre. A Szomália fővárosától, Mogadishutól északra lévő öbölben, Haradheereben a kalózok még a szomáliai iszlamistáknak, az al-Kaidához köthető al-Shababnak „fejlesztési adót” is fizettek. Az Afrika szarván fekvő országban 2012-ben választottak új elnököt, aki a biztonság stabilizálása érdekében a kalózüzlet visszaszorítását is célul tűzte ki. Részleges amnesztiát kínált a tengeri rablótámadásokban részt vevő közlegényeknek.

Trükkel fogták el a Nagypofájút

Szereplési vágya okozta Szomália leghírhedtebb kalózparancsnokának, Mohamed Abdi Hassannak a bukását. A nyílt vizeket egy évtizedig terrorizáló, Nagypofájúnak nevezett, több millió dollárra szert tett férfit októberben a brüsszeli repülőtéren vették őrizetbe, és szállították Brugge-be. Elhitették vele, hogy szerepet kap egy kalózok életéről szóló filmben. Hassan ezért utazott Európába. A túszejtésért harminc év börtönbüntetést is kaphat. A kalóz tavaly egy sajtótájékoztatón, talpig feketébe öltözve, jelentette be nyugdíjba vonulását. Csakúgy, mintha egy világcég vezérigazgatójaként tette volna mindezt. Hassan a kilencvenes években szállt be a kalózüzletbe, amikor a szomáliai polgárháború évei alatt becsődölt halászattal foglalkozó vállalkozása. Pályája elején még részt vett a támadásokban, később a szárazföldről végezte a logisztikai feladatokat. Az üzletbe családját is bevonta, fia a kalózüzlet egyik kiemelkedő nemzetközi mediátora lett.

Címkék: kalózok

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!