Eddig a radikális jobboldal sajátja volt, de a kormány áldozatos munkájának köszönhetően immár a jobbközéptudatban is meggyökereztek a titkos háttérhatalmakról szóló hipotézisek – ez derül ki, ha összevetjük a Political Capital öt évvel ezelőtti kutatását azzal, amit a Publicus Intézet most készített a Vasárnapi Hírek megbízásából. - Termékeny talajra hullott a „sorosozás”. Közvélemény-kutatásunk arról, mennyire hiszünk az összeesküvés-elméletekben.

 
Kis magyar paranoia - összeállítás a június 18-i VH-ban

Meghökkentő ugyanakkor, hogy Orbán Viktorról milyen sokan vélik, ő maga a „háttérhatalom”:
„...a „háttérhatalom”-hívők preferenciasorrendje átalakult vagy némiképp finomodott: a zsidókat (néven nevezve) csak két százalék sejti az ország kormányrúdjánál, Soros György még ennél is harmatosabb – alig 1 százalék tart tőle. És hiába építi az ellenségképet évek óta a Fidesz, Amerikáról alig 4 százaléknyian hiszik el, hogy ő diktál – ez az arány az EU esetében 6 százalék. A háttérhatalmak bronz- és ezüstérmese a pénz lett: a hazai oligarchákat 11 százalék gondolja az ország igazi urainak, míg a nemzetközi tőke (na jó, ez lehet a zsidók, illetve Soros szinonimája) 12 százalék szerint diktál. A pálmát – 16 százalékkal – Orbán Viktor viszi, akit ezek szerint nem tekintenek a kormány részének, sokkal inkább önálló hatalmi ágnak.”

A június 18-án megjelent friss VH-ban pártpreferencia és iskolai végzettség szerinti bontásban is megtekintheti, milyen arányban hisznek a válaszadók a „titkos összeesküvés” különféle fajtáiban.

„Mennyire ért egyet azzal az állítással, hogy valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valaki más, mások mozgatják a szálakat a háttérből?”

Néhány konspirációs teóriákon alapuló állítás, amelyeket a közvélemény-kutatók vizgáltak:
„A nagyhatalmak számtalan tényt, tudományos információt eltitkolnak az emberek elől (például földönkívüliekkel kapcsolatban).” - „A menekültválság célja Európa gyengítése.” - „Az egész világot egy szűk elit irányítja.” - „SA menekültválságot szándékosan idézték elő amerikai érdekcsoportok.” - „Magyarországon a választások eredménye általában nem tükrözi a valóságot, a háttérből irányítók aktuális érdekei szerint alakulnak.” - „Soros György a magyar kormány megbuktatására törekszik.” - „A repülőgépekből mérgekkel permetezik az embereket (chemtrail).” - „A menekültválságot szándékosan idézték elő orosz érdekcsoportok.”

Publicus-VH-kutatás:
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. június 10–15. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1000 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

„Kis magyar paranoia” címmel  friss VH-ban jelentek meg az adatok és Nagy B. György elemzése:
- Ember nem tudja, mi van a magyar fejekben – de úgy tűnik, a választókat tripla ellentmondás mozgatja - A Fidesz és a Jobbik tábora a leginkább paranoiás, a politikai mítoszok beépültek az identitásukba - A Publicus kutatása felrajzolta egy összeesküvéselmélet-hívő portréját.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!