Egy ideális világban nem kéne papírpénzekkel bűvészkedni, apró után kutakodni a zsebünkben. Ettől azonban – valljuk be – elég távol állunk egyelőre. Van azonban néhány kisebb közösség, ahol a cserekereskedelem már ilyen idilli irányba mutat.

Az ötlet meglehetősen egyszerű. Van valamink, amit el tudunk adni. Cserébe nem pénzt, hanem pontokat kapunk, amit viszont akár ugyanannál, akár másnál levásárolhatunk. Ha valakinek szüksége van egy kiló kenyérre, vagy valakire, aki elszállítja orvoshoz, akkor megnézi, van-e éppen ilyen szolgáltatás. Ha viszont sok a szabadideje, és szeret kertészkedni, felajánlhatja, hogy bárkihez elmegy, és rendbe teszi a virágágyásait. Mindezért pedig cserébe keres valami olyat, amire neki van szüksége.

2008 óta hazánkban is van már ilyen cserekör, Suska a neve. Az aktív tagok száma jelenleg körülbelül 100 fő. Mindenkinek van egy csekkfüzete. Ebbe ő maga nem írhat bele, de akivel üzletet köt, az ide vezeti be, hogy az áruért, amit elad, mennyi suskát kap, vagy azért, amit vesz, mennyit fizet. A szabályok nem bonyolultak. A suska egy infláció- és kamatmentes csereeszköz, általában 1 órányi munkavégzés 60 suskát ér, de az ár mindig a két fél közti megegyezésen alapul. A füzetben az egyenleg nem haladhatja meg a plusz 20 ezer suskát és a mínusz 10 ezer suskát. „Itt minden a bizalmon alapul. Mindenki beleteszi a sajátját a közösbe, aztán várja, hogy szüksége van-e rá valakinek. Én nemrég főztem lekvárt, akkor azt adtam be a közösbe, mostanra viszont elfogyott, ellenben rengeteg diónk van, így jelenleg ezzel kereskedem” – mesélte lapunknak Madarász Zsuzsa, a Suska kör egyik alapítótagja. „Szemléletváltással is jár ez az életmód, jó barátságok alakulnak ki, miközben olyasmit csinálunk, amit szeretünk. Talán ez a legfontosabb benne. Úgy állítani elő valami mások számára is értékeset, hogy közben mi magunk is örömünket leljük benne” – tudjuk meg a Suska kör legfontosabb szabályait. Központi nyilvántartás nincs, mindenki felelős saját magáért és a közösségért. Havonta egyszer találkozót rendeznek, ahol mindenki csereberélhet, beszélgethet, megoszthatja másokkal a tapasztalatait. „Ez egy lépés afelé a világ felé, amiben szeretnénk élni. Sokkal spontánabb, kötetlenebb életforma, amiben örülünk mindannak, amit csinálunk, és annak is, hogy ezzel másokat tudunk támogatni.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!