Terjed a felháborodás és a polgári ellenállás a kormány gyűlöletplakátjaival szemben. Munkatársunk csatlakozott a plakáttépőkhöz, az akcióról riportot olvashat a VH-ban, fotóval.

 
Plakáttépés - Fotó: Németh András Péter

"Semmilyen formában nem tudunk azonosulni azokkal az üzenetekkel, amelyekkel a magyar kormány fogadja (és megfélemlíti) idehaza a menekülteket. Úgyhogy bekéredzkedtünk az Együtt akciójába, melynek keretében plakátot rongáltunk" - olvasható a cikkben. - "Ráadásul épp azt, amit néhány nappal korábban a pártaktivisták egyszer már letéptek – dutyiban is töltötték miatta néhányan az éjszakát, tettük közepette ugyanis „véletlenül” megfigyelték őket a rendőrök, és amint távoztak a helyszínről, fogdába vetették őket. 
A meggyalázott plakátot lecserélték, nem csoda, hogy az aktivisták úgy érezték, ha már egyszer dolgoztak rajta, nem hagyják veszni a munkájukat. 
Úgyhogy kapirgáltunk." Az aktivisták persze felkészültek arra is, hogy ismét közbelép a rendőrség...
A "Sör, plakát, engedetlenség" című riport az akció részleteivel a június 13-i Vasárnapi Hírekben jelent meg.


A menekültellenes plakátok botrányáról írta vezércikkét lapunk főszerkesztője, Gál J. Zoltán a Szerkesztői vélemény rovatban. "Mi a plakáttépőkkel vagyunk. Szaggatni kell és mázolni, megdobálni, összefirkálni. Felháborodni, elutasítani, megvetni. És kiröhögni őket, a szottyos indulataikat, az aljasságukat és az ostobaságukat, kinevetni, mert az fáj nekik a legjobban, azért" - írja "Engedetlen polgárok" című publicisztikájában.


Sándor Zsuzsa "Jogászszemmel" rovatában "Náci vircsaft?" címmel más szempontból írt uganerről a témáról. Kósa Lajosnak az aktív civileket lenácizó  "értelmezésére" reagálva kifejti, mi az a polgári engedetlenség.


Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója "Képrombolók" címmel magáról a kormány plakátkampánya elleni nagy erejű tiltakozás módszeréről írt elemzést lapunk számára. "A kormányzati kommunikáció szívesen láttatná a plakátrombolást szimpla vandalizmusként, erőszakos akcióként" - írja az elemző. Sikerül-e a kormánynak elérni ezt a célját?

 

Kövesdi Péter "Műveleti terület" című összeállításában áttekinti az Orbán-kormány eddigi menekültelhárító lépéseit és az eddig felmerült további elképzeléseket, éssorra veszi az Európai Unió más országainak - Bulgária, Lengyelország, Spanyolország - próbálkozásait, valamint az ukrán-orosz határra tervezett kerítés ügyét. A szerző Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozatának fordulatait is elemzi a cikkéhez kapcsolt glosszájában, melynek következtetése:
"Hogy van ez? Ha balra szavazunk,
Párizs és London leszünk, ha nem, akkor maradunk az, ami eddig voltunk? Ezek szerint
mégis igaz, amit suttognak: Orbán is Gyurcsány kottájából játszik?
"

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
A részletek, riportunk és elemzéseink, összeállításunk cikkei a június 13-án megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatók.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!