Mire elérték a Keletit, meg kellett járniuk a poklot... Kálmán Olga menekülőkről írt könyvet.

 
CSERÉLNIKálmán Olga - Fotó: Ferenczy Dávid

Az ismert televíziós könyve készítésének körülményeiről munkatársunknak elmondta: "...nem találomra szólítgattam le az amúgy nagyon bizalmatlan embereket. Civil segítők „szervezték” a találkozókat pályaudvaron, parkban, így tudtam beszélgetni tereken meghúzódó emberekkel. Tudták, hogy újságíró vagyok, könyvet írok, és „csak” beszélgetni szeretnék, nem kérek okmányokat, aláírást, nem regisztrálom őket. Sokan még így sem álltak kötélnek – félelemből. A bizalmatlanság legnagyobb oka, hogy nem akartak itt maradni: Németországról csupa jót hallottak, Magyarországról sok rosszat."

Álomország címmel könyvet írt Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője, amelyben nemcsak a hazánkban megfordult eritreai, szír, afgán menekültekkel készült beszélgetési olvashatók, hanem egy szír lány naplója is. A szerző állítja: nincs nagyobb hiba, mint a leegyszerűsítés, a terroristák inkább bussiness classon utaznak, a menekültek szégyellik múltjukat. A könyv politikai és gazdasági kontextusba helyezi a menekültkérdést, a fotókat pedig lánya, Pungor Luca készítette.

Egy idézet Krausz Viktória interjújából (a telkes cikk a friss VH-ban olvasható):
"...akikkel beszéltem, végigjárták a stációkat: hónapokon át utaztak életveszélyes, kínkeserves körülmények között, addig gyalogoltak, amíg „elfogyott” a bőr a talpukról, megjárták a börtönöket, a táborokat, verték őket. Ahhoz, hogy eljussanak, mondjuk, a Keleti pályaudvarhoz, mindannyiuknak meg kellett járniuk a poklot."

Munkaársunk, hagyományaink szerint, a beszélgetés végén feltett egy "+1" kérdést is, ezúttal azt kérdezte, Kálmán Olga televíziós létére miért könyvet írt a témáról? Meglepő választ kapott.

 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
Pokoljárók - Kálmán Olgával munkatársunk, Krausz Viktória beszélgetett, az interjú a friss VH-ban olvasható.

 

NÉVJEGY
Kálmán Olga
• 1994-ben került a Magyar Televízióhoz, először a szombathelyi stúdióban dolgozott, majd a Híradó, A Hét és az Objektív című műsorban. A Rádió Bridge és az InfoRádió munkatársa is volt. 2003 óta az ATV-t erősíti, az Egyenes beszéd főszerkesztője és műsorvezetője. A többi között Bossányi Katalin-, Radnóti Miklós antirasszista- és Déri János-díj, valamint Pulitzer-emlékdíj tulajdonosa. Lánya, a 24 éves Luca fotós, kisfia, Marci pedig 7 éves.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!