Magyarországon vannak olyan falvak, amelyekben szinte teljesen hiányzik a lányok egy bizonyos korosztálya. Vagy elszöktek otthonról, vagy eladták őket prostituáltnak. Nem vigasztal ugyansenkit, de ebben nem vagyunk egyedül.

 
Mennyit ér egy 12 éves a piacon? - illusztráció

A Vasárnapi Hírek munkatársa, Kövesdi Péter interjút készített Jennifer Clement íróval a maffia-sújtotta mexikói vidékeken élő asszonyok és lányok tragédiájáról.

A beszélgetésben Jennifer Cement megerősíti: ha Mexikóban ellopják a kocsidat, a rendőrök azonnal intézkednek. De ha egy lány eltűnését jelentik be, valószínűleg nem történik semmi...
Elveszett lányok országa című könyve olyan vidéken játszódik, ahonnan a férfiak már rég elmentek, az asszonyok pedig fiúnak öltöztetik a lánygyerekeket, nehogy szemet vessen rájuk egy drogbáró, és a kert végében ásott vermekben rejtik el őket, ha jönnek a terepjárók.

A hazai állapotokról

Kövesdi Péter friss lapszámunkban "Mennyit ér egy 12 éves a piacon?" címmel nagy riportot készített olyan emberekkel, akik stricik, emberkereskedők hálójába került lányokat mentenek, vagy maguk is ilyen csapdából menekültek ki.

"Gyerekek, akik mindenüket odaadják egy jó szóért. Egy tölcsér fagylaltért, egy fél csomag cigarettáért vagy egy szép ruháért bárkinek, bármit megtesznek. Legtöbbjüknek ez a kitörést jelenti a reménytelen hétköznapokból. Mások egyszerűen menekülnek otthonról. Így kötnek ki az utcán, egy bárban, egy pince mélyén megalázva, összeverve. Egyetlen közös van bennük: úgy érzik, senkinek sem kellenek igazán. És sokszor igazuk van" - írja munkatársunk a riport bevezetőjében.

Lapunknak név nélkül nyilatkozik egy sokat tapasztalt férfi, aki a kilencvenes években a nyugati határnál egy nevelőintézetben dolgozott, és szinte törvényszerűen munkaköre részévé vált az Ausztriába áthurcolt lányok hazamentése.
"...több mint kétszáz gyereket hozott haza. Volt, hogy a bécsi Südbanhof környéki stricik egymilliós vérdíjat tűztek ki a fejére, mert hetente hurcolta vissza a szökött lányokat. Olyan is volt, hogy a magyar mellé beugrott a kocsiba egy vietnami és egy thaiföldi lány, és könyörögtek, hogy hozza el őket is. De a leggyakoribb mégis az, amikor egy vidéki magyar kisváros rendőrségéről hívják, hogy elkapták a szökött lányt, lehet érte jönni. Rutinfeladatnak tűnik, de nem az. „A lány egy alföldi város rendőrőrsén dekkol. Mikor odaérek, már ott áll egy fekete terepjáró, benne három menedzser típusú ürge. Mindannyian tudjuk, hogy azon a három másodpercen múlik minden, amíg kijövünk és beülünk az én kocsimba. A rendőrök is úgy engednek ki ilyenkor, hogy sok sikert, haver!"


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

A "Mennyit ér egy 12 éves a placcon?" című riport sok esetleírással, és a "Ha autó lennél, biztos
megkeresnének" című interjú Jennifer Clementtel a friss VH-ban olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!