A június 27-én megjelent Vasárnapi Hírek hasábjain közzétettük a VH és a Publicus közvélemény-kutató e havi pártpreferencia- mérését.

 
A Jobbiknak áll - illusztráció címlapos összeállításunkhoz

Nem mértünk  nagy elmozdulásokat a pártok támogatottságában - elemzésünkben felhívjuk olvasóink figyelmét egy tartósan fenálló furcsa kettősségre: a többség elégedetlensége és a Fidesz régóta őrzött vezető pozíciója együtt mérhető.

Nem újság a Jobbik erős pozíciója, ugyanakkor friss jelentésünkben azt is vizsgáltuk, mennyi tartaléka lehet a szélsőjobboldali pártnak. Más kutatási jelentések ritkán helyezik előtérbe az úgynevezett másodlagos pártpreferencia-adatokat - mi megtettük. Az adatok aggasztóak.
A közvélemény-kutatás részletes adatait a friss VH-ban tettük közzé "Jobbik tartaléksorban" címmel.Ehhez az összeállításunkhoz kapcsolódik munkatársunk, Szabó Kata interjúja, "Elveszett egyetemisták" címmel.  A magyar egyetemisták és főiskolások körében készített felmérés tanulságairól  Szabó Andreával, a kutatások vezetőjével beszélgettünk.
Szomorú a kép, amit a magyar egyetemisták és főiskolások körében végzett felmérés fest az országról. A felsőoktatásban tanuló diákokról kiderült, nem csak, hogy nagyon sokan jobboldaliak, de relatív többségük Jobbik-szimpatizáns.  Esélyeik nagyrészt eldőlnek a születésük pillanatában, a kivándorlást tervezik...
"Elveszett egyetemisták". Az interjú, és a felmérés részletes adatai a június 27-én megjelent VH-ban olvashatók.Miért haladunk ebbe a riasztó irányba, hogyan tájékozódik a magyar közvélemény? Ezt a kérdést feszegeti Diószegi-Horváth Nóra és Kövesdi Péter, "Honnan tudják?" című cikkében.
"A tévé mindenek felett – ha politikáról van szó, innen tájékozódik a magyarok 71 százaléka, derült ki a Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közös felméréséből. Ha nem is szorosan, de az internet követi (feleannyian sem nézik ott a híreket), majd pedig a rádió, a napi- és hetilapokat viszont csak relatíve kevesen használják arra, hogy közéleti ügyekben tájékozódjanak, bármennyire fáj is ez nekünk, 21 és 5 százalék mindössze az ezen forrásokból tájékozódók aránya."
Honnan tudják?
A részletekről, a 2010 után végbement radikális változáskról,az RTL Klub 2014 ősze óta tapasztalható hangnemváltásának hatásairól és az Orbán-Simicska háború következményeiről a június 27-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvashat.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!