A magyarok többsége nem akar olimpiát, még most sem, miközben éremmámorban úszik az ország.
- A magyarok többsége úgy érzi: nagyon egyoldalúan tájékoztatja őket a kabinet a lehetséges budapesti játékokról.
- A Fidesz átütő erővel fanatizálta táborát – amely erősnek, gazdagnak látja Magyarországot, és olyan helynek, ahol alig lopnak.

Az olimpiára mért, de közben a „kormánypárti pszichét” is körberajzolta a Vasárnapi Hírek–Publicus Intézet közvélemény-kutatása.

A vizsgálat eredménye azt sejteti: a Fidesz-szimpatizánsokat valamiféle grandőrtudat jellemzi, azaz Magyarországot egyfajta középhatalomként érzékelik. (Valószínűleg részben ez az alapja annak a tudati-érzelmi pártkötődésnek, ami miatt a Fidesz képtelen az 1,5–1,8 milliós támogatottság alá esni.) A grandőrtudat következtében egy átlagos fideszes szavazó sokkal kisebb eséllyel gondolja úgy, hogy Magyarország túl szegény lenne egy olimpia megrendezéséhez. És ez vélhetően nem nemzeti büszkeség kérdése.


A többség nemet mond

Az olimpiát ugyanis az emberek 79 százaléka követi rendszeresen – azaz a pártpreferencia mit sem számít –, derül ki a Vasárnapi Hírek–Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. A nézőtömeg zöme azt állítja: azért „olimpiázik”, mert a sportolók eredményei az ország sikerét jelentik. Következésképpen az ötkarikás játékok alatt mindenkiben feltolul a nemzeti büszkeség. Épp ezért joggal merülhetne fel a kérdés: mennyire hiteles felfokozott érzelmi közállapotban vizsgálni egy kérdés támogatottságát, hiszen ilyenkor a racionális érvelés háttérbe szorul. A válasz azonban éppen a reakciókban rejlik: a magyarok fele még „éremmámorban” is úgy gondolja (ez egyébként többséget jelent), hogy nem akar budapesti olimpiát.


Csak nyugalom, nekünk futja!

Abban párthovatartozástól egyetért a többség, hogy a budapesti olimpia növelné az ország ismertségét és javítaná imázsát. És még abban sincs vita, hogy a játékokra felhúzott építményeket hosszú távon tudná hasznosítani a magyar sport. A gazdasági kérdéseket azonban érdemes „pártalapon” nézni. Az MSZP, a Jobbik és a bizonytalanok táborának 68-69 százaléka gondolja úgy, hogy az ország túl szegény az olimpia megrendezéséhez. A Fidesz-hívők 47 százaléka véli úgy, hogy a magyar állam nem bírna el ekkora terhet. Így nem csoda, hogy a kormánypártiak sokkal kevésbé sokallják például a költségeket. Míg a szociszimpatizánsok, a Jobbik-támogatók, illetve a bizonytalanok táborának mintegy 80 százaléka gondolja úgy, hogy az olimpia nagyon sokba kerül, és ezt a pénzt másra kell költeni, addig a fideszesek csupán 55 százaléka sokallja a kiadásokat.

És még egyszer: ez nem jelenti azt, hogy a kormánypártiak jó része elhiszi, hogy az ország képes kitermelni a szükséges pénzt. (Abban egyébként már tökéletes az összhang, hogy játékok helyett ki mire költené a „bekerülési summát”: elsősorban egészségügyre és oktatásra.)


Nem sajnálják az adóforintot

Így nem csoda, ha a Fidesz-szimpatizánsok „korrigálják” az olimpiaellenzők és -akarók arányát. A szocialistáknak csak 37 százaléka hozná Budapestre az ötkarikás játékokat, a jobbikosok 40 százaléka akar játékokat a fővárosban, míg a kormánypárti szavazók 68 százaléka rendezné nálunk az olimpiát. És ez a fideszes támogatói kör nem is bizonyulna szűkkeblűnek. Egyrészt 61 százaléka azt se bánná, ha az ötkarikás játékok miatt tíz éven át Budapestet és környezetét fejlesztené leginkább a kormány. Másrészt 58 százaléka akkor is kitartana az olimpia mellett, ha minden egyes állampolgárnak 125 ezer forintot (összesen 1250 milliárd) kellene fizetnie a megvalósulás érdekében.

Bár nyilván ezt az állam fizetné – adóforintokból. (Nem véletlen, hogy az olimpiapárti szocialisták, jobbikosok és bizonytalanok már jóval kisebb, mindössze 35-40 százalékos arányban nyúlnának a zsebükbe.)


Dehogy mutyi!

Hogy mi az oka a fideszes tábor nagyvonalúságának, arról csak találgatni lehet. Vélhetően nem az, hogy a kormánypárti szavazók nem látják át az állami kiadások nagysága és az adók mértéke közötti összefüggést. Inkább arról lehet szó, hogy a fideszesek egyrészt úgy érzik: az állam megfelelően tájékoztatja őket az olimpiáról, míg az MSZPsek 58, a jobbikosok 78, a bizonytalanoknak pedig 63 százaléka szerint egyoldalú információkkal „eteti a kabinet” az embereket. Másrészt a fideszes szimpatizánsok úgy vélik: nem mutyizzák el a „hozzájárulásukat”. Ugyanis a kormánypártiak mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy „az olimpiához szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez”. A szocialista tábor 59 százalékának meggyőződése, hogy a „hatalom oligarchái” aratnának – és ezt gondolja a Jobbik- bázis 78, valamint a bizonytalanok 64 százaléka is.

Így állunk most
Még több mint egy évet kell várni, mire kiderül, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság melyik városnak ítéli a 2024-es olimpia rendezési jogát. Addig a pályázat előkészítésére mintegy 19 milliárd forintot lehet elkölteni, ebből hozzávetőleg 5 milliárd már gazdára talált közbeszerzésen. Ez persze csepp a tengerben az olimpia megvalósítási költségeihez képest, ami a különböző becslések szerint 1200–1900 milliárd forint között mozog (utóbbi összeg tartalmazza azt a mintegy 250 milliárdot, amit a rendőrség és a nemzetbiztonság kigyúrására kellene költeni a fokozott terrorveszély miatt). Az uniós fejlesztéseket azonban meg lehet oldani „okosban” is – az infrastrukturális EU-s pénzeket lehet utakra és városfejlesztésre is költeni. Ám a kormány most mintha lassítana – ugyanis, ha nem Budapest kapja az olimpiát 2017 szeptemberében, akkor ezeknek a pénzeknek máshol lesz helyük.Publicus - Vasárnapi Hírek

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. augusztus 11–16. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1000 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,2 százalékpont.Ön összességében támogatja, hogy 2024-ben Budapesten rendezzenek olimpiát?
(Összes megkérdezett, %)


Ön hogy látja, a kormány a lakosságot a budapesti olimpiával kapcsolatos tervekről…
...(inkább) széleskörűen, vagy
...(inkább) egyoldalúan tájékoztatja
(Összes megkérdezett, %)


Melyik a fontosabb az ön számára, amikor az olimpia eseményeit követi…
...a sport iránti érdeklődés általában
...vagy az, hogy a magyar sportolók eredményei az ország sikerét jelentik?
(Azok körében, akik követik az
olimpia eseményeit, N=796%)


A budapesti olimpia támogatása
(Azok körében, akik támogatják vagy inkább támogatják a 2024-es olimpia budapesti megrendezését, %)
Akkor is támogatja, ha csak az olimpiához közvetlenül kapcsolódó költségek minden választópolgárnak legalább 125 ezer forintjába kerülnek?
És akkor is támogatja, ha mindez azt jelenti, hogy a következő közel 10 évben emiatt elsősorban budapesti és környékbeli fejlesztések lennének az országban?


Vélemények a budapesti olimpiáról (összes megkérdezett, %)
A Budapesten megrendezett olimpia növelné az ország ismertségét: inkáb egetért: 78%
Az olimpia megrendezése nagyon sokba kerülne,
Magyarországon ezt a pénzt más célokra kellene fordítani: inkább egyetért: 75%
Magyarország túl szegény az olimpia megrendezéséhez: inkább egyetért: 64 %
a Fidesz-szavazók közül: 47%
az MSZP-szavazók közül: 69%
a Jobbik-szavazók közül: 69%
bizontyalanok közül: 68%
Ha olimpiát rendeznének az országban, akkor olyan
sportlétesítmények épülnének, amelyek máskor is használhatóak,
és ezek léte javítaná a magyar sport helyzetét: inkább egyetért: 61%
A Budapesten megrendezett olimpia javítaná az ország megítélését: 61%
Az olimpiához szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz közeli
vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez: 57%
 


Ön szerint mire kellene inkább az olimpia megrendezése helyett költeni az (adó)pénzt?
[Azok között, akik szerint az olimpiára fordítandó pénzt másra kellene költeni (N-813), %; több válasz lehetséges, így az adatok összege meghaladhatja a 100-at] 
egészségügy (kórházak, rendelők, háziorvosok stb.)
oktatás (iskolák, egyetemek stb.)
szegénység, éhezés felszámolása
munkahelyek teremtése (közmunka, munkahelyteremtés, cégek behozása stb.)
jobb infrastruktúra (utak, vasút, csatorna stb.)
jobb fizetések (a közszférában)
betegek, idősek támogatása
gyerekek, fiatalok támogatása
a sport más formában történő támogatásaMennyi volt  költségtúllépés? Mennyi a teljes kiadás?
(2015-ös dollárban, reálértéken)
Rio de Janeiro (2016)
London (2012)
Peking (2008)
Athén (2004)
Sydney (2000)
Atlanta (1996)
Barcelona (1992)
Montreal (1976)

Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!