A március 5-től kapható Vasárnapi Hírekben munkatársaink nagy terjedelemben foglalkoznak Orbán illiberális rezsimjének legújabb botrányos határátlépéseivel. Ajánlónkban a témával foglalkozó cikkeinket gyűjtöttük egybe.

 
 

"Rabló jelleg - Ha Matolcsy György egyik zsebéből áttesz 200 milliárdot a másikba, útközben a pénz „elveszíti közvagyon jellegét” – ez a lényege és ekként fogalmaz a jegybanktörvény módosítása. Törvényesült a törvénytelenség, a közpénzek kezelése elnyerte rabló jellegét. Ha ez nem lenne elég, a költségvetés felhasználása tekintetében rendeleti kormányzást vezetne be a kormány" - olvasható a VH címlapján.


A Szerkesztői vélemény-rovatban Gál J. Zoltán "Jelleg" című vezércikkében megállapítja:
"Nincs már közünk minekünk ehhez. Ahol ledöntik az utolsó utáni korlátokat a vegytisztán hatalmi célú politikai cselekvés útjából, ott az erről szóló beszéd és írás sem szorítható már a korábban megszokott korlátok közé. Véget is vethetünk a teoretikus vitáknak arról, mivé lett Magyarország. Autokrácia ez, irányított demokrácia, demokratúra, félig diktatúra, vagy tán egészen az? Még a helyzetet eddig legpontosabban leíró „maffiaállam” kifejezés sem érvényes már. Mert a maffia azért általában konspirál, igyekszik elfedni, titkolni a bűnt, amit elkövet. De itt nincs titok, nincs konspiráció. Odaállnak elénk, végigmérnek, lesajnálón, gőgösen, aztán közel hajolnak és hangosan, gurgulázva beleröhögnek egyenest a pofánkba. Ahol gazemberség van, ott gazemberség van."
(Gál J. Zoltán: "Jelleg" - VH, március 5., 5. oldal)


Szatirikus rovatunk, a PINK "EZT BEKAPTUK MELLÉKLET" címmel feldolgozza ezt a témát is, ahogyan Heti abszurd rovatunk cikkei is.
(VH, március 5., 6-7. oldal)


"MNB-botrány: a törvény beelőzött" címmel munkatársunk Tóth Bertalan MSZP-s képviselővel beszélgetett, aki "Szétperelte a Matolcsy-féle jegybank alapítványait".
Feltesszük a kérdést: "Válaszképpen csonkolja a kormánypárt a megismerhető adatok körét?"
("MNB-botrány: a törvény beelőzött - VH, március 5., 10. oldal)


Nagy B. György "Rabló jelleg" címmel elemzi a legújabb közpénzügyi fejleményeket:
"Az, hogy a norvég állam egy civil alapítványon át miképp oszt szét nonprofit civil szervezeteknek pénzt, igenis a magyar kormányra tartozik – dörögte alig egy éve Lázár János, és a Miniszterelnökség vezetőjét egy rendőrségi eljárás is alátámasztotta. A nyomozásba még egy törvénytelen (ezt bírósági verdikt mondja ki) házkutatás is belefért. Ám a jelek szerint Lázár egy csöppet sem vette/veszi komolyan magát, különben rendőrök garmadája vizsgálná a jegybank 250 milliárd forintból gazdálkodó alapítványait."
(Nagy B. György "Rabló jelleg" - VH, március 5., 10. oldal)


Jogászszemmel rovatunk is ezzel a témával foglalkozik:
"Eddig már három ízben hoztak olyan jogszabály-módosítást, amellyel megnehezítették, hogy hozzá lehessen jutni a közérdekű adatokhoz. Most tettek pontot az „i”-re. Ha csak nem sokall be Áder János meg az Alkotmánybíróság ekkora pofátlanságtól. Mert azért valahol ők is jogászok, még ha eddig ez aligha derült ki róluk" - írja Sándor Zsuzsa "Állatorvosi ló" címmel.
(Jogászszemmel: "Állatorvosi ló" - VH, március 5., 10. oldal)


Faragó József "Párt, kampány, káder" címmel írt elemzést a feltételezhető háttérről:
"A gazdasági növekedésnek tehát két forrása van, az egyik az uniós fejlesztési pénz, mely a beruházások fedezetét adja, a másik az itthoni bérből és fizetésből élők elnyomorítása, mert egyre kevesebbet ér a pénzünk.
(...)
Nem kell tehát rejtett gazdasági tartalmat keresni a forintrontáson „megkeresett” 250 milliárd forint titkosítása mögött. Ahogy egy tőzsdei elemző fogalmazott, ez nem ökonómia, hanem színtiszta politika. A nagyságrendek alapján talán pártfinanszírozásra, káderkifizetésre vagy kampánymenedzselésre gondolhatunk."
(Faragó József: "Párt, kampány, káder" - VH, március 5., 11. oldal)


Publicisztikát írt a friss VH-ba Kövesdi Veronika is. Ő az a diák, az Igazmondó Alapítvány koordinátora, aki a múlt heti miniszterelnöki évértékelővel egy időben tartott ellenzéki demonstráción nagy feltűnést keltő beszédet mondott.
Kövesdi Veronika így biztatja azokat a demokratákat, a "türelmeseket", akik itthon vannak:
"Tisztelet a Türelmeseknek! Tisztelet nektek, Uraim és Asszonyaim, akik még bírjátok ezt, bírjátok és itthon vagytok. Tudom, hogy már alig tudtok ülve maradni, de várjatok még egy kicsit. Várjatok, amíg majd állva lehet tapsolni az igaz embereknek. Várjatok a lefagyott arcokra, a vesztes elkullogásra. Várjatok még egy kicsit, megéri. Mert együtt fogjuk végignézni, ahogy vesztenek azok, akiknek veszíteniük kell, ha van még egy csepp igazság valahol. Nem lesz egyszerű. Kell hozzá a szomszédod, a feleséged, az apád, a lányod, a fiad, az unokád és te. Te, barátom, te kellesz."
(Kövesdi Veronika: "Olyan sok ez, Uram?" - VH, március 5., 11. oldal)


Rabló jelleg - címlapos összeállításunk cikkei a március 5-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatók.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!