A karácsonyt is a rácsok mögött tölti a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött vezetője, mivel jogerőssé vált a Szegedi Ítélőtáblának az előzetes letartóztatás fenntartásáról hozott döntése. A karcagi nő a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek.

 

Idén már biztosan nem kerül ki az előzetes letartóztatásból a Kun-Mediátor Kft. egykor külföldre szökött, most előzetes letartóztatásban lévő vezetője, a sajtóban csak Bróker Marcsiként emlegetett D. Sándorné, aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek – tudta meg a Vasárnapi Hírek. Jogerőre emelkedett ugyanis a Szegedi Ítélőtábla július közepén hozott döntése, amelyben elutasította a vádlott és védője kérelmét, hogy enyhítsenek a kényszerintézkedésen. (Az nem került ki, hogy az előzetes letartóztatás helyett pontosan mit kértek, azaz házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalmat vagy szabadlábra helyezést.)

Elvben a júliusi döntés ellen lehetett volna fellebbezni a Kúriához, csakhogy ott érdeklődésünkre azt közölték, „D. Sándorné terhelt ügyében nem érkezett beadvány a Kúriára”. Így viszont az előzetes letartóztatás fenntartása jogerős lett. A Szegedi Ítélőtábla tájékoztatása szerint pedig mivel – a törvényi előírások alapján – az előzetes letartóztatás ügyében félévenként kell újabb döntést hozni, az új felülvizsgálat január közepén lesz esedékes.

Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor ki is engedik az előzetesből a volt cégvezetőt, csak azt, hogy ismét megvizsgálják a kényszerintézkedés enyhítésének lehetőségét. A Szegedi Ítélőtábla már fél évvel ezelőtt, azaz az idei év elején is felülvizsgálta a kérdést, és akkor is úgy ítélte meg, hogy „az előzetes letartóztatás elrendelésére szolgáló okok (így például a szökés, elrejtőzés veszélye) változatlanul fennállnak”.

Ez amúgy érthető is, hiszen a Kun-Mediátor Kft. egykori vezetője a botrány 2015. tavaszi kirobbanása után külföldre szökött, a magyar hatóságok pedig nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Végül a közép-amerikai Belize-ből 2016 decemberében hozták haza. Itthon a nő ellen az ügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A csalássorozat lényege a vádirat szerint az volt, hogy a Kun- Mediátor – amely „kifelé” utazási irodát üzemeltetett – valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, és miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, ez nem történt meg. Állítólag voltak olyanok, akik egész vagyonukat D. Sándornéra bízták, aki a piacinál jóval magasabb éves hozamot is ígért, amit az ügyészség szerint nem a cég eredményéből, hanem a friss befizetésekből fizetett ki.

Könnyen lehet egyébként, hogy a tényleges káröszszeg a vádiratban szereplő 12 milliárdnál is nagyobb, csak sokan nem jelentkeztek károsultként. Korábban 15-20 milliárdos összegekről is lehetett hallani, bár ezek csak becslések. D. Sándorné az egyik korábbi tárgyaláson azzal érvelt, hogy az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményével. Kifogásolta viszont, hogy az ügy kirobbanása óta a „média és a politika negatív irányban befolyásolja a közvéleményt” anélkül, hogy ő megszólalhatott volna. Azóta többször kerestük az ügyvédjét, de ő minden alkalommal elhárította megkeresésünket.

Az eljárás lassan halad, eddig az ügyész által kért tanúk negyedét hallgatták meg. Így elsőfokú ítélet legkorábban jövő év elejeközepe felé lehet.

NEM JAVASOLTAK ÓVADÉKOT Bár D. Sándorné enyhébb kényszerintézkedés elrendelését indítványozta, arra nem tett javaslatot, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhessen – közölték a Szegedi Ítélőtáblánál. Pedig ezt felvetni kézenfekvő lett volna, már csak azért is, mert a vádiratban szereplő 12 milliárdos kárösszeg nagy része nem került meg, nem tudni, hogy mi lett ezeknek a milliárdoknak a sorsa.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!