Kicsit sem volt elegáns a Fidesz húzása, a 12 ezer forintos „téli” rezsicsökkentés alig egy hónappal a választás előtt. Még kevésbé elegáns – jelezte több olvasónk –, hogy éppen a legrászorultabbak közé tartozók, a fával fűtők maradtak ki a jóból, de a kommunikációra azért sikerült elégetni egymilliárdot.

 

A kormányfő dolgozószobájában dugta össze a fejét március hetedikén Orbán Viktor és pár kormánytag. Ezt egy Facebook-videóból lehetett megtudni. Nem egész két héttel jártunk a Fidesz számára kijózanító hódmezővásárhelyi pofon után, amikor még az állami tízmilliárdokból felépített menekültellenes kampány is meginogni látszott. Az államügyektől gondterhelt megbeszélés után maga a miniszterelnök állt a kamera elé, és közölte, a nyugdíjasok szerint (tényleg így hangzott el) mutatós gazdasági növekedés miatt, a megbecsülés jegyében ők most kaphatnak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. (Erre végül 30 milliárdot költött a költségvetés lóhalálában.) Azt is megbeszélték, hogy a hideg tél miatt (amely persze közel sem volt annyira drámai, mint amennyire közeledett a választás) háztartásonként egyszeri 12 ezer forinttal csökkentik a rezsit. (Ez 40 milliárd forintos tétel volt.) Ugyanebben a pillanatban dönthettek arról is, hogy újra milliárdos kommunikációs kampányt indítanak, kormány közeli ügynökségekbe és médiumokba pumpálva a kövér ellátmányt.

Mindenki a 12 ezerre vár

Orbán Viktor a videóban azt mondta, a fatüzelést használó háztartások négymilliárdos szociális keretét megtoldották egymilliárddal. Erről a történetről egy másik mondatot nem tudott volna mondani, hiszen már az első is sántikált. A rezsicsökkentés ugyanis alanyi jogon jár, míg a szociális tűzifakeret – benne világlik a nevében – nem. Ezt húzta alá érdeklődésünkre Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke is. „Mindenki a 12 ezer forintot várja, nem a tűzifát”, mondta az elnök, szentkirályi polgármester.

A Fidesznek március végéig tartott, hogy felismerje, a rezsicsökkentés nem diszkriminálhat. Akkor Németh Szilárd alelnök közölte: 298 település 29 ezer háztartásába nincs bevezetve sem a gáz, sem a távhő, ezért az ott élőknek nem járna a támogatás, de úgy döntöttek, a 12 ezer forintos egyszeri utalással ezek a családok is részesülhetnek a kedvezményben. Szabó Gellért úgy tudja: Pogácsás Tibor, a BM önkormányzati államtitkára vezetésével dolgozik az államigazgatás az ügyön. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, tabi polgármester pedig úgy értesült, szeptemberben megérkeznek a források.

Őszre tolt pénzosztás

Kérdéseinket elküldtük a Belügyminisztériumhoz, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a gázhálózattal nem rendelkező 279 település önkormányzata lakott ingatlanonként 12 ezer forintot, összesen 345,6 millió forint pénzbeli támogatást kap. Az önkormányzatoknak szeptember végéig kell rendelkezni a pénz szétosztásáról. Ez a határozat két nappal a választás előtt jelent meg.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta: úgy tudja, hogy azoknál a háztartásoknál lesz nehéz kifizetni a rezsicsökkentést, akik gázhálózattal rendelkező településen élnek, de nem volt pénzük bevezetni a gázt. Úgy tudjuk, ugyancsak bajban lesznek a szintén legszegényebb körbe tartozó hátralékosok, akiknek már kikapcsolták a szolgáltatásukat. Náluk nincs mit csökkenteni.

A miniszterelnök a választás előtt azt kérte, az érintettek jelezzenek a kormány felé minden egyedi problémát. Érdeklődtünk a belügyi tárcától ezekről, de nem kaptunk választ. Pedig a gázzal, távhővel fűtőknél is hallottunk gondokról. Van olyan település, ahova – olvasóink jelzése szerint – egyáltalán nem ért el a téli rezsicsökkentés, nem jelent meg a számlákban a jóváírás.

A kormány jól járt

Borítékolható tehát, hogy ha a kályhákat nem is mindenütt, de a kedélyeket még sokáig izzítja a nagy tavaszi rezsiharc. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel „többet keresett a kormány” az évek óta nyomott világpiaci árak és a csökkentett magyar számlák közötti különbözeten. De ez már bonyolultabb matek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!