Nagyjából három hete zajlanak a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (Nébih) nyári szezonális razziái, melyeken a szakemberek szúrópróbaszerűen kóstolgatják a különféle fesztiválok és rendezvények ételkínálatát, ellenőrzik a street foodos standokat, a gyerektáborok menzáit, halsütödéket, ad hoc piacokat, út menti zöldségeseket, de még az őstermelők termőterületeit is.

 

Már az utóbbi egy-két év is javuló tendenciát mutatott, de idén – legalábbis a Nébih sajtóosztályának tájékoztatása szerint – talán még körültekintőbbek a vendéglátósok és a kereskedők. Már ami a szabálysértések elkerülését illeti. Végleges eredményekről ugyan csak augusztus 20-a után tudnak beszámolni, hiszen az ellenőrzések még javában tartanak, de az eddigi vizsgálatokból már jól látszik, hogy az elmúlt évek szigorú razziahullámai és sokmilliós büntetései megtették hatásukat. A legtöbb probléma továbbra is a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, valamint az élelmiszerek nyomon követhetőségével van – sokszor kusza számlák, homályos, tisztázhatatlan ügyletekkel beszerzett alapanyagok és ismeretlen őstermelők jellemzik a tuti bizniszre hajtó alkalmi kiskereskedőt. Az előző évekhez képest tovább csökkent a higiéniai hiányosságok miatti elmarasztalások száma, ugyanakkor a fagylaltok, fűszerezett, pácolt, előkészített húsok, a halételek, a használt sütőolajok és a szezonális, közutak mellett árult zöldségek és gyümölcsök még mindig viszonylag nagy számban mutatnak oda nem illő vendégelemeket: szennyező anyagokat (például ólmot), élősködőket és bacikat – a szalmonella nemcsak a tejes fagylaltoknak, de a nem megfelelően tárolt húsoknak is melegágya. Halételeknél leginkább az szokott problémát jelenteni, hogy a fajazonossági vizsgálat során kiderül, nílusi sügért adnak el, teszem azt, fogasként a gyanútlan és avatatlan halfogyasztónak.

A szúrópróbaszerű rajtacsapások mellett a Nébih a lakossági bejelentésekre is ugrik: legutóbb például egy cukrászsüteményeket hirdető internetes oldalon (takeAcake.hu) végzett anonim próbavásárlást, kifejezetten gyerekeknek, születésnapra szánt Ferrari-tortát, illetve avokádós és málnás macaront rendelt. A  tortában a Nébih laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki – a narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. A hivatal állítása szerint a probléma forrása ebben az esetben is a szakképesítés hiánya volt: a weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismerete és betartása, valamint megfelelő technológia nélkül sütötték süteményeiket. A próbavásárlás során rendelt, előre csomagolt tortát, bár hűtve szállították, azon semmilyen jelölés nem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, továbbá a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is – ezek azok az alapinformációk, melyekre vásárlóként is érdemes odafigyelni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!