„Brazíliában egyre rosszabb a helyzet. Mindenkinek, aki Brazíliába akar utazni vagy a riói olimpiára, azt tanácsolom, hogy maradjon otthon. Itt veszélyben lesz az élete. Nem is szólva a rosszul működő kórházakról és a politikai bizonytalanságról.” Kemény kijelentés, különösen úgy, hogy mindezt egy brazil írta. Olyan, aki ráadásul sportoló, s nem mellesleg világhírű. A neve: Rivaldo.

 
Építkezés Rióban - Fotó: Ricardo Moraes, Reuters

Rio 2016: Éld túl a szenvedélyt! - Maradjon otthon, aki Brazíliába utazna – figyelmeztet szűk három hónappal az olimpia előtt Rivaldo visszavonult világbajnok labdarúgó, ugyanis soha nem tapasztalt politikai és gazdasági válságba süllyedt az ország. A héten felfüggesztették Dilma Rousseff elnököt a hatalmából a költségvetés kozmetikázása miatt indított felelősségre vonási eljárásban. Az ideiglenes államfői feladatokat ellátó alelnök, Michel Temer fogadkozik, hogy talpra állítja a gazdaságot, de a 10 százalékos inflációtól szenvedő társadalom nem tűrne el adóemelést. Így egyre ironikusabbá válik az olimpia mottója: éld át a szenvedélyt!

Ráadásul egyre nyilvánvalóbb lesz, hogy az olimpia megrendezésével túlvállalták magukat. Nemcsak azért, mert a recesszióval küzdő gazdaságot megviseli, hogy igencsak túllépték a világraszóló sportverseny eredeti költségvetését. Hanem azért is, mert az ország közbiztonsága és közegészségügyi rendszere arra is alkalmatlan, hogy a helyi lakosság igényeit kiszolgálja. Külföldiek százezreire végképp nincs Brazília felkészülve.


A politikai helyzetről a friss Vasárnapi Hírek 2. oldalán, az olimpia megrendezésével kapcsolatos gondokról lapunk 28. oldalán olvashatnak.
"Lehetetlen vállalkozás" - "Senki többet, először!"

 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!