Elmentek a Brazilok - a friss Vasárnapi Hírek számára Doros Judit készített riportot a Brazilok című film történetének, szereplőinek sorsáról.
A film készítőjével, M. Kiss Csabával pedig Kövesdi Péter készített interjút.

  <h1>Focipálya a Siroki Vasas sporttelepén - Fotó: Beran Dániel</h1>-
  <h1>M. Kiss Csaba - Fotó: Fekete István, 168ÓRA</h1>-

Focipálya a Siroki Vasas sporttelepén - Fotó: Beran Dániel

- – Kép 1/2


A Brazilok – M. Kiss Csaba nemrég bemutatott filmje – a fociról és a szerelemről szól. És persze cigányokról, akik kiálltak magukért. Éppen húsz évvel ezelőtt. Arra kerestük a választ, változott-e valami arrafelé 1997 óta, hogy mi a különbség Sirok és Acsa között, és talán az is kiderül, hová lett a kupa. - Doros Judit riportjának címe "Elmentek a Brazilok" - a cikk a friss Vh-ban jelent meg.

A semmiféle sport-infrastruktúrával nem rendelkező cigány focisták annak idején "a lehető legegyszerűbb módon erősítettek: rőzsével a vállukon futottak az erdőből, s teli vizesvödröket cipeltek a hegyre fel, majd onnét le."

Húsz évvel később:
"szerettük volna megtalálni a fényes győzelemre emlékeztető serleget, de nem leltük nyomát. A közmunkások úgy emlékeztek, hogy a főút melletti Pincemulató tulajdonosa, Erzsike őrzi, hogy mindenki megnézhesse, aki meg akarja. Találkoztunk is egy fekete hajú asszonnyal, kiderült, ő Erzsike, de nem őriz semmiféle serleget. A sporttelepre küldött minket, ahol Zsolt, a szertáros a polgármester kíséretében beengedett a vitrinekhez, ám itt sem találtuk meg a Sirocco-kupát. A falu vezetője azt javasolta, menjünk a Szikla vendéglőbe, mert az a cigányok törzshelye, de itt sem jártunk sikerrel. A klopfolásra váró húsok felett egy férfi fanyarul csak annyit mondott, nem szereti a focit, és sose látta a kupát.""A valóság színesebb" - Kövesdi Péter beszélgetett M. Kiss Csabával, az interjú a friss VH-ban jelent meg.

"Kollégával interjúzni egyszerre nehezebb és könnyebb, mint más „civillel”. Könnyebb, mert egy sor fölösleges tiszteletkört nem kell megfutni, belevághatunk a közepébe. Ugyanakkor nehezebb, mert az ember fejében mindig ott motoszkál, hogy ezt vagy azt ő mennyivel jobban csinálta volna, és hogy miért nem jutott az ő eszébe az a riportötlet, amiről most faggatja a kollégát. Most már bevallhatom: mindig irigyeltem M. Kiss Csabát az ötleteiért, a rámenősségéért és azért, ahogy az emberekkel bánni tudott. És igen, a Brazilokat is irigylem tőle, mert kevés riporternek sikerül filmre vinnie egy húsz évvel ezelőtti riportját."


Összeállításunk a friss VH-ban olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunk megjelenéséig kapható az árusoknál.
Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!