Az univerzumot érti, a nőket nem.
- A mindenség elmélete című film betekintést nyújt a zseni szerelmi életébe.
- Mint férj levizsgázott az ősrobbanás és fekete lyukak elméleti atyja.

 
 

Egy távoli fekete pontból lassan előtűnik az egyre gyorsuló elektromos kocsi, kíméletlenül elgázolja a kozmológiáról hablatyoló Brian Cox professzort, majd fedélzetén Stephen Hawkinggal kirepül az űrbe, és lágy dallamokkal kísérve megkezdi kalandozását a Tejúton. A tavaly augusztusi londoni O2 arénabeli Monty Python-előadás filmbejátszása a sokadik tiszteletadás a máskülönben a nézők között helyet foglaló elméleti fizikus szupersztár felé. A január 8-án 73. életévét betöltő nyugdíjas professzor szerepelt már az animációs Simpson család sorozatban, legókockákból épített jellegzetes alakja mémként száguldott végig az interneten, viaszból kiöntötték Madame Tussaud panoptikuma számára, az Agymenők (The Big Bang Theory) című sitcomban a főhős Sheldon Cooper bálványaként is föltűnt…

Habár bestseller kötetét, Az idő rövid történetét 40 nyelvre fordították le és több tízmillió példányban kelt el, a kozmológiában, valamint a gravitáció és a kvantumfizika egyesített elméletében jelentős fölfedezéseket, hipotéziseket tévő Hawking nemcsak tudósként ismert és elismert, de popkulturális ikonként is. A rocksztárokhoz hasonlóan élete minden mozzanata dokumentált. Ehhez persze a betegsége következtében módosult fizikai valója, a mindehhez hagyományosan társított előítéletek, valamint a figyelmet mindenáron kikövetelő zsenialitásának kontrasztja is hozzájárult – és az a nem kevés önirónia, amivel mindezt kezeli. No meg az önéletrajza – Az én rövid történetem –, elhíresült tudományos fogadásai, sajtóban tett sarkos megfogalmazásai.

Ahogy Hawking megfordította Roger Penrose a szingularitásokról (önmagukba omló, fekete lyukakká változó csillagok) szóló elméletének időirányát, és megalkotta a semmiből kitáguló univerzum elméletét (Nagy Bumm!), úgy fordítja ki önmagából a tudós pályaképet az első feleség, Jane Wilde memoárja, az Utazás a végtelenbe, mely a belőle készült A mindenség elmélete című életrajzi film e heti magyar premierjével egyidőben vált elérhetővé a hazai olvasóközönség számára. A magánéletre koncentráló visszaemlékezés a Világmindenséget megérteni kívánó férj arrogáns viselkedését és a feleség érzelmi dilemmáit boncolgatja – Oscar-díjra jelölve.

 

---------------------------------------------

Túlélte magát. 21 éves korában diagnosztizálták nála a gyógyíthatatlan ALS-t (mozgatóideg-sorvadás), ami miatt kerekes székbe kényszerült, ekkor csak pár évet jósoltak neki. Később a beszédképességét is elvesztette (gégecsövét is eltávolították). Arcizmai rándulását a szemüvegébe épített érzékelő továbbítja egy szófelismerő programnak, a kész mondatot pedig a beszédszintetizátornak küldi tovább. Hawking így írta könyveit, tudományos cikkeit, ekként tart előadásokat.

 

Einstein álma
A kis Stephent már az iskolában Einsteinként becézték. Akárcsak Isaac Newton, ő is Lucas professzor volt a Cambridge-i Egyetemen. A Star Trek: Az új nemzedék című sorozat egyik epizódjában ők hárman kártyáznak a Data nevű kiborggal. (Hawking itt saját magát játssza.) Ő mégis azt emeli ki mindig, hogy napra pontosan Galileo Galilei halálának 300. évfordulóján született.
A Pápai Tudományos Akadémia XI. Pius emlékérmét is azért fogadta el, mert az egyház megváltoztatta a véleményét Galileiről.

 

Noha könyvében Jane ragaszkodott hozzá, hogy csak plátói kapcsolat volt közte és Jonathan Jones között, a filmben megcsalja a férjét a család közeli barátjával. Stephen családja állítja, hogy harmadik gyerekének nem ő az apja, hanem a felesége egykori szeretője, amit Jane cáfolt. Végül 1990-ben Stephen hagyta el Jane-t, miután beleszeretett ápolónőjébe, Elaine Masonbe, akit később feleségül is vett.

 

Lányával, Lucyval közösen írták a magyarul is olvasható, gyerekeknek szóló tudománynépszerűsítő-ismeretterjesztő George-kalandregényeket:
George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz; George kozmikus kincsvadászata, George és az Ősrobbanás; George és a feltörhetetlen kód.

 

Hawking mondta:
Rocksztár az idő szorításában ? „Hagyjuk itt a bolygót, vagy nézzünk szembe a kipusztulással!” – így foglal állást az űrutazás fejlesztése mellett.

 

2,3 millió
követője van már a világhírű elméleti fizikusnak a Facebookon, aki tavaly október 7-én csatlakozott a közösségi oldalhoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!