"P.-vel ülünk egy csongrádi kocsmában. Ebédelünk. P. rendőr, az elmúlt heteket zömmel Röszkén töltötte. Egy közös barátunk révén találkozunk. Kiköti, hogy a nevét, a rendfokozatát és a szolgálati helyét nem írhatom meg. Nem fél, de a szabályzat szerint ő nem beszélhet újságíróval. Hogy mégis megteszi, annak egyszerű oka van: szeretné elmondani, milyen ez az egész az ő nézőpontjából."

 
 
 

Kövesdi Péter "Közel a kiborulás" címmel írta le beszélgetését egy rendőrrel, aki a déli határnál teljesített szolgálatról mesélt részleteket. (A teljes interjú itt olvasható: A szabályzat szerint nem beszélhet újságíróval, mégis megteszi - Közel a kiborulás.)

Sok mindent elmond arról, hogy mit élnek át, milyen terhelés alatt teljesítik szolgálatukat kollégáival. Elmondja, milyen különbségeket tapasztal például a szírek és afgánok között (" Ha valahol lázadás van, biztos lehet benne, hogy az afgánok voltak... ") Markáns véleményt mond a rendészeti szakközépiskolások, valamint a katonák szolgálatba állításáról is. A határ mentén épülő kerítésről is kifejti, mit gondol.

„Nem erre szerződtünk, nem kaptunk erre kiképzést, nyelni kell, és valahogy megoldani. Ez olyan szinten öli az ember idegeit, hogy azt nem lehet elviselni” – a röszkei menekülthelyzet egy rendőr szemével, aki huszonnégy órát is szolgált egyhuzamban. Kövesdi Péter interjúja a friss Vasárnapi Hírekben.

"A menekültek kriminalizálása hülyeség. Hiába hozunk törvényt, ha nincs meg a kellő apparátusunk. Nem lesznek itt bilincsbe vert menekültek ezrével, a legnagyobb büntetés szerintem a kiutasítás lesz. Ráadásul ő mindenképpen tovább akar majd menni, nekünk a jog nem hagy más választást, mint erővel fellépni ellenük. Ha nem mi, akkor a katonák. Ez nem megoldás lesz, hanem egy hosszan elhúzódó válság. És összecsapások lesznek, ez szerintem kikerülhetetlen" - mondja a névtelenséget kérő rendőr a "Közel a kiborulás" című interjúban, amelynek teljes szövege a friss VH-ban olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Fókuszban a menekültválság - a Vasárnapi Hírekben olvasható cikkeink:


- Kihirdeti a kormány a válsághelyzetet? -- nem csak kerítés épül Magyarországon.


- A Doxa címmel Kövesdi Péter írása egy tiltott határátlépés történetéről. 

- Böcskei Balázs "Bűnben élni" című elemzése így kezdődik:
"
Eddig a „László” vezetéknévről egy gimnáziumi osztálytársam jutott eszembe. Kedd óta komoly energiákat kell tennem abba, e vezetéknév említése után megálljam, hogy ne a „nemzeti radikális”, jobbikos YouTube-tévé operatőrére, László Petrára gondoljak, hanem továbbra is egykori padtársamra." - Ez a cikk is a menekültválságról szóló összeállításunkban található, a friss VH-ban.

- Vágvölgyi B. András: "Az időgép bemeneti nyílása" címmel Orbán Viktor hétfői beszédét elemzi:
"Árulkodó nyilatkozatot tett a miniszterelnök hétfőn ideiglenesen hazánkban állomásozó külföldi diplomaták előtt a menekültválsággal kapcsolatban, valójában sokkal súlyosabban leleplezőt, mint eddig bármikor." - Az elemzés  szeptember 12-én megjelent VH-ban olvasható.
 
- "Miért vagyok embercsempész, ha felveszem a menekülteket? Ki vagyok én, hogy igazolványt kérjek tőlük? Okmányokat? Vagy meghatározzam az úti céljukat? De ha én embercsempész vagyok, mert elviszem őket, mondjuk, a Seni Hotelbe, Kőbányára, akkor a TaxiPlus miért nem embercsempész?" - felháborodott taxis kérdezte mindezeket munkatársunktól. Kármán Irén utánanézett a dolognak, és "Kivételezett taxisok" címmel megírta.

- Avar János "Háború és béke" címmel elemzi a menekültválság egyik fő okát, a szíriai háborút. "Az Aszadnak adott washingtoni ultimátumok fabatkát sem értek, s nem is érhettek, ha a damaszkuszi rezsimet Teherán és Moszkva fenntartja. Ha tehát Obama eddig sem a háborúra, sem a békére nem tudta magát elszánni, akkor most már muszáj lesz egyezkednie, a menekültválság immár rákényszeríti." - Avar János publicisztikája a friss VH-ban.

- "A legszerényebb becslések szerint is legalább 350 ezer migráns lépte át az EU határait 2015 első nyolc hónapjában. 2014-ben 280 ezren érkeztek összesen. A II. világháború óta nem szembesült Európa ekkora menekülthullámmal. Ezek a tények. Márpedig a tények makacs dolgok – állítja a sokaknak, például az USA egyik alapító atyjának, John Adamsnek, Sztálinnak vagy éppen Pelikán elvtárs logopédusának tulajdonított idézet. Az ő idejükben talán még megállta a helyét ez az elmélet, de a modern politikában a tények nemhogy nem makacsak, hanem önmagukban nem is léteznek. Minden attól függ, hogyan beszélnek róluk." - Willkommenskulturtól a kultúrsokkig - Szűcs Ágnes nemzetközi összefoglalója a szeptember 12-i Vasárnapi Hírekben.
- A befogadás kultúrája -- válaszúthoz érkezett Európa menekültügyben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!